Sarajevska Vijećnica u bojama nacionalne zastave sandžačkih Bošnjaka

Sarajevska Vijećnica sinoć je osvijetljena bojama nacionalne zastave sandžačkih Bošnjaka u znak solidarnosti i podrške Sandžaku koji se suočava sa velikim izazovima izazvanim posljedicama koronavirusa.

Ovim činom Grad i građani Sarajeva šalju poruku podrške i poštovanja svima koji se bore za zdravlje i živote stanovnika Sandžaka.

– Bošnjaci Sandžaka su vijekovima bili dio bošnjačkog nacionalnog bića, a njihova borba i doprinos nezavisnosti Bosne i Hercegovine su dobro poznati i utkani u svijest svih Bosanaca i Hercegovaca. Kao što građani Sandžaka imaju posebnu emociju prema Sarajevu, tako i građani glavnog grada BiH ne zaboravljaju Sandžak u ovim teškim trenucima – rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Narodni poslanik SDA Sandžaka u Parlamentu Srbije Enis Imamović naglasio je značaj podrške koju BiH šalje Sandžaku, kazavši kako ona sa sobom nosi i posebnu emociju i snažan osjećaj jedne cjeline vezane neraskidivim nitima zajedničkog identiteta.

– Iz iskrenih poruka, poziva prijatelja i ljudi koji nam dolaze pomoći vidimo da podjednako osjećamo bol, patnju i nepravdu, ali i spremnost da jedni za druge uvijek budemo tu, kada je najpotrebnije. Posebno me je dirnuo gest Grada Sarajeva da Vijećnicu kao svoj svjetski poznati simbol obilježi bojama zastave Sandžaka, sa porukama koje će svima nama ostati zauvijek urezane u srcima – poručio je Enis Imamović.

Izraze podrške i solidarnosti pozdravio je i Ekrem Lekić iz Udruženja građana porijeklom iz Sandžaka, uz apel svim relevantnim institucijama BiH, FBiH i Kantona Sarajevo za pomoć ugroženim mjestima u Sandžaku.

– Uputili smo apel svim institucijama u BiH da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima, a povodom ekstremno povećanog broja umrlih i zaraženih koronavirusom u Sandžaku, pomognu da doktori iz BiH dođu do trenutno najugroženijih mjesta poput Tutina i Sjenice. Iskreno se nadam brzom odgovoru i humanosti, jer je situacija jako zabrinjavajuća – istakao je Lekić.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasmina Curić je navela da je to vijeće također sa velikom radošću dočekalo vijest da je Bosna i Hercegovina i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović reagovao prvi na lošu situaciju u Sandžaku.

– Vjerujemo da ćemo uskoro prebroditi i ovu situaciju i da ćemo uskoro ponovo zajednički dočekati ljepše dane. Bošnjačko nacionalno vijeće i svi građani Sandžaka izražavaju zahvalnost BiH na nesebičnoj pomoći tokom ovih teških vremena. Budite uvjereni da nećemo zaboraviti ovu podršku – naglasila je Curić.

Pandemija novog virusa proteklih dana značajno je ugrozila zdravlje i živote građana Sandžaka. Veliki i iznenadni porast zaraženih i onih kojima treba medicinska pomoć opteretili su postojeće medicinske kapacitete, kao i druge službe koje pružaju pomoć stanovništvu. U mnogim gradovima Sandžaka nedostaje ljekara i zdravstvenih radnika, medicinske opreme, zaštitne opreme, lijekova kao i drugog materijala. (Fena)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *