Sarajevska policija podiže stepen sigurnosti oko Suda BiH, očekuju se Dodikove pristalice

Lider SNSD-a je izjavom da u ovom procesu vidi šansu za oslobođenje RS-a od BiH, dodatno podgrijao atmosferu

Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo danas će pojačati svoje snage na širem području oko zgrade Suda BiH zbog ročišta predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića.

policija ks obezbjedjenje sud bih rociste milorad dodik
Ispred zgrade suda očekuje se veći broj pristalica llidera SNSD-a (Foto: D.S./Klix.ba)

Iako zvanične najave nema, operativna saznanja policije govore da bi ispred zgrade državnog suda danas mogao doći veći broj pristalica lidera SNSD-a kako bi mu pružili podršku uoči početka suđenja te izvršili dodatni pritisak na pravosuđe i institucije BiH.
Osiguranje prostora iza ograde zgrade Suda BiH vrše pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i sigurno da će i oni biti u pripravnosti.

Svojim izjavama Dodik je dodatno podgrijao atmosferu potvrdivši da će se odazvati pozivu suda.

“Idem da branim Republiku Srpsku, a moja lična sudbina je manje važna i na tu temu ću imati nešto da kažem, biću u prilici, vjerovatno, jednog dana. Očekujem potpunu degradaciju prava, Ustava BiH, svega što ima smisla u ovom procesu. Republika Srpska će veoma jasno i odlučno odgovoriti na ovu farsu. Mi ćemo provesti nekoliko važnih aktivnosti u tom pogledu i mislim da je ovo prilika da se Republika Srpska oslobodi Sarajeva i BiH”, rekao je.

Kaže da je njegov motiv isključivo da upotpuni “taj cirkus” optuživši američkog ambasadora Michaela Murphyja, visokog predstavnika Christiana Schmidta pa sve do sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović.

Ročište za izjašnjavanje o krivici je zakazano u 13:00 sati. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *