Saradnja Doma zdravlja Tuzla i Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u razvoju (Foto)

Poseban cilj ove saradnje, kako navode u Zavodu, je uspostavljanje rane intervencije u Zavodu uz podršku Centra za rani rast i razvoj Doma zdravlja, kao i ostalih vidova podrške između ove dvije ustanove
Dom zdravlja_Zavod za djecu_memorandum
(Memorandum o saradnji potpisali su direktor Zavoda, Bekir Saletović i direktor Doma zdravlja, dr. Samir Mačković – Foto: Zavod)

Memorandum o saradnji izmedju JZNU Dom zdravlja ‘Dr. Mustafa Mujbegović’ Tuzla i Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla, potpisan je jučer u Tuzli.

Ovaj dokument su potpisali direktor Doma zdravlja dr. Samir Mačković i direktor Zavoda Bekir Saletović.

Poseban cilj ove saradnje, kako navode u Zavodu, je uspostavljanje rane intervencije u Zavodu uz podršku Centra za rani rast i razvoj Doma zdravlja, kao i ostalih vidova podrške između ove dvije ustanove.

Direktor Dom zdravlja, dr. Mačković, obišao je Zavod i izrazio svoju empatiju i želju da pomogne rad idalji razvoj ove ustanove.

Esencijalni ciljevi saradnje su, prije svega, razvoj svijesti kod roditelja i odgajatelja o značaju rane detekcije psihičkih i fizičkih smetnji kod djece. Predviđeno je uspostavljanje protokola i procedura koordiniranog djelovanja Zavoda i JZNU Doma zdravlja Tuzla pri detekciji, evidenciji i obavještavanju o broju djece predškolskog uzrasta u riziku, a u svrhu pravovremenog pružanja podrške rane intervecije.

Tu su i zajedničke edukacije i seminari radnika Zavoda i JZNU Doma zdravlja Tuzla, pružanje podrške i savjetodavnog rada s roditeljima djece i učenika Zavoda, rad na ranoj detekciji razvojnih smetnji kod djece predškolskog uzrasta, te osiguranje kvalitetne podrške prema individualnom planu za svako dijete.

Memorandum, kako navode iz Ureda za informiranje Doma zdravlja Tuzla, podrazumijeva i omogućavanje pristupa uslugama ranog rasta i razvoja marginaliziranim skupinama djece predškolskog uzrasta, zatim, realizaciju zajedničkih projekata za unapređenje predškolskog odgoja i obrazovanja djece.

Na kraju, saradnja predviđa i izradu publikacije o provedenim zajedničkim aktivnostima Zavoda i Doma zdravlja, kao i promociju rezultata zajedničkog rada. (t)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *