Saopštenje gradonačelnika Tuzle povodom najave UN „Fukare Tuzla 1987“ o mirnom okupljanju

U povodu najave udruženja navijača „Fukare Tuzla 1987“ o mirnom okupljanju na Trgu Slobode, na kojem će, kako su najavili, između ostalog, tražiti „od gradonačelnika Tuzle da razriješi Skupštinu FK Sloboda, jer je on jedini u mogućnosti“, službenim saopštenjem oglasio se danas gradonačelnik dr. Zijad Lugavić, koje prenosimo u cijelosti:

RSD Sloboda, kao i FK Sloboda su nastali na temeljima humanizma, antifašizma, zajedničkog života i jednakosti prava i sloboda svakog čovjeka. Više od 100 godina i RSD Sloboda i FK Sloboda su simboli zajedničkog života i ljubavi prema gradu, svih građana i građanki Tuzle. Tako je i danas i tako će uvijek ostati. U stogodišnjoj tradiciji RSD Sloboda i FK Sloboda, građani i građanke Tuzle i Grad Tuzla su uvijek bili uz Slobodu. Tako će i ostati, Grad Tuzla će nastaviti pružati podršku ovim udruženjima, u skladu sa zakonima, odlukama Gradskog vijeća i drugim propisima, bez obzira ko je na čelu ovih udruženja, ukoliko su izabrani u skladu sa važećim zakonima i statutima udruženja

Podsjećam da je FK Sloboda osnovan kao udruženje građana, u skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama FBiH, ima svoje organe upravljanja i samostalan je u donošenju odluka. Najviši organ upravljanja i odlučivanja u klubu je Skupština koju čini 41 član sa jednakim pravom glasa. Članovi Skupštine se biraju iz reda članova kluba. U Skupštini kluba interese navijača zastupa predstavnik čije udruženje je registrovano u nadležnom ministarstvu TK i koji je ovlašten za predstavljanje i zastupanje udruženja navijača. Gradska uprava Tuzle nema svog predstavnika u Skupštini i Upravnom odboru, niti je to Zakonom i Statutom predviđeno. To znači, Grad Tuzla i gradonačelnik nemaju nikakav pravni osnov da se uključuju u rad Udruženja i njegovih organa upravljanja. Svako uključivanje Grada Tuzle u donošenje odluka bi se moglo okarakterisati kao nezakonito uplitanje u rad udruženja, odnosno nevladine organizacije.

Zagovornik sam zakonitog i transparentnog rada i volim Slobodu i upravo zato smatram da se sve eventualne promjene u smislu organizacije i sastava organa upravljanja moraju donositi isključivo u skladu sa Zakonom i Statutom. U skladu sa članom 32. važećeg Statuta FK Sloboda Tuzla, Skupština Kluba može biti izborna, redovna i vanredna. U istom članu stoji da se vanredna Skupština saziva izuzetno u slučaju nepredviđenih teškoća u radu, poremećaja međuljudskih odnosa u Klubu ili drugih okolnosti kada je ugrožen rad i vitalni interesi Kluba, a iz razloga praktičnosti, ista može biti spojena u izbornu Skupštinu. Prema članu 34. Statuta, predsjednik (ili u  u njegovoj odsutnosti podpredsjednici Skupštine Kluba), je dužan sazvati vanrednu sjednicu Skupštine ili dati pismeni prijedlog za njeno sazivanje na inicijativu direktora Kluba ili na zahtjev jedne trećine članova Skupštine Kluba. Na vanrednoj sjednici se može donijeti odluka o izbornoj sjednici na kojoj se može imenovati novi saziv članova Skupštine. Prema važećem Statutu FK Sloboda, ovo je jedini pravni put za eventualnu promjenu sastava Skupštine kluba. Jedino postupanje u skladu sa Zakonom i Statutom, dovešće do pravno valjanih odluka i obezbjediti zdrave temelje za nastavak rada FK Sloboda, šta nam je svima zajednički interes.

U skladu sa Zakonom o udruženjima i fondacijama FBiH, nadzor nad zakonitošću rada udruženja i fondacija vrši nadležni federalni odnosno kantonalni organ uprave u čije područje spada praćenje stanja u oblasti na koju se odnosi djelatnost udruženja ili fondacije, navodi se u saopćenju dr. Zijada Lugavića, gradonačelnika Tuzle.

Podijeli

2 0 komentara

 1. ZIJINE “STUPIZDARIJE”: GRAD NEMA NIŠTA SA FK” SLOBODOM”…

  Pa, baš ovaj Zijo Lugavić provocira svojom antilogikom izigravanja “gluhog i ćoravog”, da običan čovjek, ipak, padne u iskušenje da konstatira da se dotični “pravi blesavim”, direktno poručujući da su svi drugi Tuzlaci kolektivno unikatni idioti.

  Nije valjda da su naprasno preko noći zaboravljeni silni budžetski milioni, pa i ove proračunske godine, te da taj javni novac “ne postoji” i ne predstavlja izraz najdirektnijeg interesa Grada.

  Onda nije jasno kako su pare bazirane na “neinteresu” završile na “Slobodinom” računu i na osnovu čijeg prijedloga, znajući da je to Statutarna obaveza Gradonačelnika ?!

  Naravno, sasvim je drugo pitanje uopšte smisla i opravdanosti javnim novcem finansirati profesionalne sportske pogone.

  Pobogu, kako se bilo ko može usuditi, pa bio on i Gradonačelnik, da svojim višestrukim javnim istupima najdirektnije kompromitira tu funkciju i pravi najobičnijim budalama svoje sugrađane, tvrdeći da ne postoji, ono što svi oduvijek mogu vidjeti sopstvenim očima.

  A, istovremeno primati ogromnu platu od tih istih ljudi.

  Narod bi to mogao lakonski objasniti poznatom mudrošću, “j.be nas u našem vlastitom žitu”.

  I ne odustaje. Haman mu se sviđa.

  • Ovo je nemoguće ljudi moji!. Čovjek počinje tekst Jasminovim šupljačkim mantrama antifašizma i humanizma. Jeli onim predatorskim, grabežljivim , destrukcijom prostora, naslijeđa, zelenih površina, duplim cijenama u prijevozu, svakodnevnim povećanjem sirotinjskog “humanizma”, zloupotrebom javnog prostora, urbanističkim kaosom, ponoćnim urlanjima iz kafića čije uznemiravanje noćnog počinka umornih građana neko štiti, umjesto zabrane rada kao u civilizovanim uljudnim zemljama. Sačuvaj nas Bože ovakvog antifašizma i humanizma u kome gospodari vladavina jačeg, bogatijeg, silnijeg, bezobraznijeg, surovijeg, zato što zna da je zaštićen endemskim ” tuzlanskim antifašizmom i humanizmom”.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *