Saopćenje za javnost Koordinacije braniteljskih udruga domovinskog rata HVO TK

“Posljednjih dana svjedočili smo obilježavanjima najznačajnih datuma u povijesti Grada Tuzle, iz vremena rata u Bosni i Hercegovini 1992 – 1995. održane su brojne svečanosti, okrugli stolovi, veličao se slavni put tuzlanskih brigada odnosno jedinica”, navodi se na početku saopćenja za javnost Koordinacije braniteljskih udruga domovinskog rata HVO TK, koje prenosimo u cijelosti.

“Drago nam je zbog toga i nadamo se da ćemo svake godine nastaviti slaviti i podsjećati na vrijeme u kojem smo branili čast i obraz našeg grada i naše domovine.

Nažalost, ostaje gorak okus kada znamo da je u brojnim sjećanjima izostavljeno Hrvatsko vijeća obrane:

– Na svečanoj akademiji u BKC-u uz zastavu Armije RBiH nije bilo zastave Hrvatskog vijeća obrane, a niti jedan od govornika nije niti pomenuo HVO iako smo sa svojim postrojbama Pro Patria i Živinički sokolovi prvi stali u obranu tuzlanskog kraja, a njihovim objedinjavanjem 10.05.1992. godine prvi formirali brigadu Zrinski za obranu BiH,
– na Izložbi ratnih fotografija tuzlanskih brigada nije bilo niti jedne fotografije 115. brigade Zrinski Hrvatskog vijeća obrane, pa niti one o bratimljenju sa 1. tuzlanskom brigadom ARBiH,
– na centralnom spomen obilježju na Husinu pri obilježavanju godišnjice brigade Hrvatskog vijeća obrane (115. brigade Zrinski) nije se nitko pojavio od gradskih dužnosnika niti bilo tko od pripadnika ARBiH položiti cvijeće i odati počast onima koji su dali živote za domovinu,
– na pozivnici obilježavanja 16. maja dana tuzlanskih jedinica uz poziv pripadnicima ARBiH i MUP-a nije bilo poziva za pripadnike HVO-a.
– uz zastave ARBiH i brigada nije bilo zastave HVO-a i 115. brigade Zrinski jer za nas poziva i nije bilo.

Pitamo se što se i zašto promijenilo u našim odnosima? Zašto se povijest, odnosno istina pokušava revidirati, a značaj Hrvatskog vijeća obrane umanjiti, ili možda čak i izbrisati? Kome je to u interesu i kako je moguće da uopće postoje takve interesne skupine koje imaju za cilj gurnuti naš doprinos u zaborav?

Oduvijek smo željeli da se naš ratni put uvažava i poštuje, a naši branitelji također zaslužuju biti u prvim redovima svakog puta kada se u Tuzli obilježava djelovanje tuzlanskih jedinica i postrojbi i kada se slave datumi značajni za obranu Grada.
Stoga, nije lijepo niti uredu pokušavati zatirati povijest i skrivati istinu i nametati drugačije stavove kada jasno i zapisano postoje činjenice potkrijepljene istinom. A istina je samo jedna, Hrvatsko vijeće obrane sa svojom 115. brigadom Zrinski sudjelovalo je u obrani Tuzle i dalo nemjerljiv doprinos da Tuzla bude ovo što jeste – Grad slobode i slobodnih ljudi”, navodi Koordinacija braniteljskih udruga domovinskog rata  HVO TK.

Podijeli

6 0 komentara

 1. ….mozda su ovi drugi konacno progledali ili naucili Latinski jer sve sto slavi pod sloganom Za Dom ili Za Dom Spremni je obicna ustasija, a Ludvig Pavlovic ustaski terorista….
  pS – nije go…o vec se neko pos…o !

 2. Na Banji je spomenik jedinicama koje su branile Tuzlu i među njima je i HVO.
  To je bar lako utvrditi.
  Odeš, provjeriš.

 3. 115.HVO brigda ZRINSKI je časno branila BiH.
  Ponosan sam što sam bio pripadnik brigade !!!

  • Mile, naravno da je HVO Zrinski casno branio….problem je Za Dom Spremni iliti Pro Patria i HOS, problem je Ludvig Pavlovic i sva ustaska ikonografija upakovana u celofan…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *