Saopćenje: Školska godina na pragu, a još se ne zna kako će se izvoditi nastava!

0
273

Povodom skorog početka školske godine, Predsjedništvo Socijaldemokrata BiH izdalo je saopćenje za javnost u kojem se navodi:

(Foto: Ilustracija, arhiva)

“Manje od mjesec dana je ostalo do početka školske 2020/2021. godine u osnovnim i srednjim školama, te na univerzitetima Bosne i Hercegovine, a da se još ne znaju uslovi izvođenja nastavnih planova i programa. Epidemija korona virusa nalaže organima parlamentarne i izvršne vlasti, posebno kriznim štabovima kantona i entiteta, zaduženim za borbu protiv korona virusa, da prioritetno na dnevni red stave razmatranje problema izvođenja nastave u posebno složenim zdravstvenim okolnostima korona virusa.

Da li će se, i pod kojim zdravstveno sigurnosnim mjerama nastava izvoditi na klasičan način u učionicama i amfitetrima ili će se izvoditi online? U oba slučaja su potrebna posebna finansijska sredstva koja nisu planirana u budžetima entitetskih i kantonalnih vlada. Zato, pozivamo skupštine i vlade entiteta i kantona da na posebnim vanrednim sjednicama pronađu dodatna sredstva za povećenje troškova nastavnog procesa u institucijama obrazovanja.

Takođe, molimo zdravstvene radnike, ljekare, specijaliste epidemiologije i druge stručnjake da kriznim štabovima predlože zdravstveno bezbijedne mjere pod kojim može početi nova školska godina. Naš apel odgovornim političkim, zdravstvenim i školskim vlastima upućujemo zbog golemog interesa roditelja, đaka i studenata da znaju pod kojim će uslovima početi nova školska godina. Ovaj prioritetni društveni problem, članovi Socijaldemokrata BiH će pokrenuti u svim organima zakonodavne i izvršne vlasti u kojima se nalaze”, navodi se u saopćenju za javnost. (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here