Saopćenje SD BiH: Neustavna para-Skupština TK ugrožava mir, neizbježan je krivično-pravni epilog!

0
335
Zastupnici u Skupstini TK (Foto: Arhiva TL)

Iako je naziv državni udar isuviše ozbiljan za diletantski cirkus u Tuzli, nesporno se radi o grubom kršenju zakona i o situaciji u kojoj nadležno Tužilaštvo mora reagovati odmah i beskompromisno. Legalno i po Poslovniku sazvana je redovna sjednica Skupštine TK sa uredno pripremljenim i predloženim dnevnim redom, ali u isto vrijeme grupa od 18 zastupnika iz SDP, PDA, Naše Stranke i SBB-a okuplja se na drugom kraju grada, saziva među sobom i održava vanrednu sjednicu na kojoj navodno donose odluku o smjeni Vlade TK.

Legalno sazvana sjednica trebala je početi u zakazano vrijeme u sali u kojoj se održavaju sve sjednice Skupštine, a na nju su uredno pozvani svi poslanici. Nelegalna družina na drugoj lokaciji nije pozvala nikog izvan novouspostavljene koalicije.

Pod dirigentskom palicom Mirsada Kukića izveden je čin protivpravnog nasilja koji je svojstven ovom presuđenom kriminalcu.

Neshvatljivo je šta su sebi dozvolili SDP i grupacija stranaka koje čine ovaj blok. Teško je shvatiti granice mentalnog sklopa i motive koji su pomutili razum kreatora nezakonitog i neustavnog čina koji je jedino mogao dovesti do proglašenja vanrednog stanja i krivično pravnih radnji koje će uslijediti.

Socijaldemokrate BiH će poštovati legalne i legitimne stavove bilo koje većine koji se privode u skladu sa propisima i procedurama, ali ćemo odlučno stati u odbranu zakona i ustavnog poretka. Osim rušenja ustavnog poretka, ovim činom se izaziva i opća nesigurnost, a još nam je u sjećanju 2014. godina sa sukobima i nasiljem. Pozivamo državne organe da doučno zaštite poredak, a Tužilaštvo da odmah pokrene krivične postupke protiv onih koji su se ogriješili u zakon.

Socijaldemokrate BiH zahtijevaju opsežnu istragu, kako postupaka aktera nezakonite Skupštine, tako i naših predstavnika ako bilo ko ima sumnju u ispravnost naših postupaka. Uvjereni smo da smo sve radili isključivo po zakonu, te podržavamo postupke i djelovanje našeg Žarka Vujovića kao predsjednika Skupštine.

Posebno se protivimo i osuđujemo nasilje zbog činjenice da su uz Mirsada Kukića stali ostali tuzlanski domaći izdajnici da bi po nalogu svojih centarala iz Sarajeva, a u prvom redu Nikšića, Kojovića i Radončića generirali sukobe u Tuzlanskom kantonu kako bi namirivali svoje interese u Sarajevu.

Nelegalnu sjednicu sazvala je potpredsjednica Skupštine u vrijeme kada je legalno izabran predsjednik bio prisutan i mogao odgovoriti na bilo koji zahtjev. Paralelna para-Skupština održana je na drugoj lokaciji, poput skupštine koju je Radovan Karadžić sazvao 1992. godine i njome započeo rat u BiH.

Evidentno je da se dalji postupci nelegalne Skupštine neće moći provoditi bez nasilja, te pozivamo sve da se vrate u okvire zakona, da se vinovnici kazne po zakonu, a organi policije da zaštite institucije vlasti i osiguraju njihov kontinuitet. Svaki vid nezakonitog posijedanja bilo koje institucije samo će dovesti do novog nasilja i izazvati štetu po Tuzlanski kanton, te dalje produbljavati krizu.

Oni koji bi da smjenjuju Vladu i da vladaju moraju naučiti, znati i poštovati ustavne i zakonske procedure. Podržavamo uvođenje vanrednog stanja i vjerujemo da će biti zanimljivo vidjeti kako Šiljo, Dževad, Selim i Lejla zamišljaju preuzimanje vlasti, ovladavanje institucijama i vođenje Kantona nakon hajdučije koju učiniše danas.
Evidentno je da iza njih stoje odlučno i njihovi predsjednici kojim je stalo do Tuzlanskog kantona i građana koliko do lanjskog snijega, stoji u saopćenju za javnost Socijaldemokrata BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here