Saopćenje FK Sloboda: Šteta načinjena, očekujemo reakciju Komiteta za suđenje!

Nakon odigranog susreta u okviru 22. kola m:tel Premijer lige BiH u kojem su Velež i Sloboda odigrali susret bez golova, saopštenjem za javnost oglasila se Uprava FK Sloboda.

U Saopćenju se navodi:

“Naša ekipa je u subotu odigrala utakmicu 22. kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine protiv ekipe FK Velež. Našim sportskim prijateljima i protivnicima prije svega želimo čestitati na osvojenim bodovima.

Istovremeno moramo istaći da zbog drugih stvari, koje nemaju veze sa sportom, nažalost nismo imali priliku sportski se suprostaviti našim protivnicima. Da su neke odluke donešene pravično, kako nalažu pravila, ishod utakmice je mogao biti i drugačiji.

Ovo nije niti prvi put, niti je FK Sloboda jedina ostećena strana u m:tel Premijer Ligi. Ako želimo raditi na razvoju bosanskohercegovačkog fudbala, moraju prestati djelovati razne interesne grupe kojima je jedini cilj da ispune kratkoročne lične ciljeve. Za ispunjenje tih ciljeva se ne biraju sredstva, te koriste se i ona koja u savremenom fudbalu i naprednijim ligama Evrope sigurno nisu dozvoljena.

U skladu s tim, očekivano je da nadležne instance moraju reagovati i sankcionisati očita kršenja sportskog duha, ferpleja i na kraju pravila sporta. Sport ima jedinstvenu priliku da bude lijep primjer ostatku društva, a pogotovo mladim, da su trud i rad osnovne vrijednosti. Samim time, mora prestati važiti pogrešan sistem vrijednosti u kojem se za greške dodjeljuju nagrade, a za pravdu kazne.

Spram gore navedenog, očekujemo da Komitet za sudije i suđenje najoštrije sankcioniše i kazni odgovorne za sve što se desilo na terenu. Šteta učinjena FK Slobodi je nenadoknadiva, ali se nadamo da će navedeni komitet reagovati u cilju ostvarivanja regularnosti daljeg takmičenja, kako i drugi klubovi u završnici prvenstva ne bi trpili štetu kakva je učinjena našem klubu na utakmici protiv FK Velež.

Izostanak reakcije Komiteta za sudije dalje narušava povjerenje javnosti u validnost takmičenja, kao i učestvovanje u sportu i razvijanju novih talenata. FK Sloboda je i ranije slala prigovore Komitetu za sudije i suđenje, ali odgovore nismo dobijali. Nadamo se da sada, za dobrobit cijele m:tel Premijer lige BiH, to neće biti slučaj i da će navedeni Komitet svojim djelovanjem zaštititi sportsku borbu na zelenom terenu.” navodi se u saopćenju UO FK Sloboda.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *