Sankcije SAD gase račune Prointeru, Kalderi, Siriusu, TV Una World…

Sličnu sudbinu nedavno su doživjeli i najviši nosioci vlasti u Republici Srpskoj, kojima su banke nakon uvođenja sankcija, pogasile sve račune
Sankcije SAD gase račune Prointeru, Kalderi, Siriusu...

(Američke sankcije gase račune – Foto: Ilustracija)

Kao prvu posljedicu, firme koje su danas sankcionisane od strane Sjedinjenih Američkih Država, u najskorijem roku mogu očekivati gašenje računa.

Ovim će biti onemogućeno zakonito poslovanje “Prointer ITSS”, “Infinity International grupe”, “K-2 Audio Company”, “Kaldera Company”, “Sirius 2010” i televizije “Una World”.

Ubjedljivo najviše računa ima firma “Prointer ITSS” i to čak 30, za njima je “Kaldera Company” koja ima 17, “Sirius 2010” koji ima 13 računa, “K-2 Audio Company” u “Una World” koji imaju po sedam, te “Infinity International” koji ima pet računa.

Ubjedljivo najviše problema imaće kompanija “Prointer ITSS”, poznata kao miljenik javnih preduzeća i institucija čije je tendere redovno osvajala posljednjih godina i koja sa njima ima najviše posla.

Podsjećamo, ove kompanije su danas završile na OFAC-ovoj listi sankcija Ministarstva trezora SAD-a, skupa sa odgovornim licima Milenkom Čičićem i Đorđem Đurićem, koji takođe mogu očekivati gašenje tekućeg računa.

Sličnu sudbinu nedavno su doživjeli i najviši nosioci vlasti u Republici Srpskoj, kojima su banke nakon uvođenja sankcija, pogasile sve račune.

Vlasti u RS su rješenje pronašle u izmjeni zakona kojim je omogućeno isplaćivanje plata na ruke sankcionisanim osobama, a kompanije u osnivanju novih pravnih lica.

Podsjetimo, banke u Federaciji BiH automatski zatvaraju račune osobama s američke crne liste. Takav princip je na snazi već duže vrijeme. Konkretno, onog momenta kada osoba završi na američkoj crnoj listi, banka u Federaciji BiH, po uputstvu koje je na snazi, automatski zatvara račun toj osobi ili pravnom licu. Isto je i u RS. (A)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *