Sankcije Čavari i Šeraniću: Američki ‘žuti’ karton Draganu Čoviću

Dopredsjednik HDZ-a BiH i aktuekni predsjednik FBiH Marinko Čavara od danas je na američkoj je crnoj listi sankcionisanih osoba. Osim njega, na crnoj listi je i Alen Šeranić, ministar zdravblja Republike Srpske.

Čavara, a s njim simbolički i HDZ BIH, je sankcionisan zbog blokada u funkcioniranju Federacije BiH.

– Od 2019. godine odbija da predloži sudije sa liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) radi popune upražnjenih mjesta u sudu. Odbijajući da provede proces predlaganja sudija, Čavara blokira funkcionisanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa suda, tijela koje se sastoji od određenog broja i podrazumijeva određeni sastav sudija Ustavnog suda FBiH, a koje je 2002. formirano u skladu sa amandmanima visokog predstavnika na Ustav FBiH, navodi se u odluci Ministarstva finansija SAD.

Čavara je, navodi se, ugrozio funkcionisanje Vijeća za zaštitu VNI radi promicanja sopstvenih interesa i političkih interesa svoje stranke. Osim toga naveden je i niz drugih opstrukcija koje podrivaju demokratske procese ili institucije.

Izvori portala Vijesti.ba bliski američkoj administraciji proteklih su sedmica tvrdili kako je Washington konačno spreman sankcionisati lidera HDZ BiH Dragana Čovića zbog politike destrukcije BiH. Nema sumnje, da su sankcije karikaturalnom Čavari, koji sam nije u stanju niti smisliti ozbiljnu blokadu, zapravo poruka Čoviću i svojevrstan američki žuti karton lideru HDZ-a BiH.

Kako doznajemo, o svemu je još ranije iz američkih krugova obaviješten zvanični Zagreb, odnosno premijer Hrvatske Andrej Plenković.

U kontekstu navedenog treba gledati i današnje popuštanje HDZ-a BiH na sjednici Vijeća ministara BiH gdje je ministar finansija Vjekoslav Bevanda ‘otkočio’ finansiranje izbora, te pristao na posebnu odluku o izdvanjau novca za CIK. Bio je to zapravo prvi pokušaj “spašavanja kože” Dragana Čovića, a koliko je u tome uspio tek će se vidjeti.

Alen Šeranić, ministar zdravstva i socijalne zaštite RS (Foto: Arhiva)

Ovo je treći set mjera koje OFAC poduzima u skladu s ovom uredbom, a mjere su usmjerene protiv Marinka Čavare, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koji su ugrozili stabilnost regiona podrivajući Daytonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije, navode agencije.

Navedeno je kako kriza vlasti u BiH zahtijeva ozbiljan odgovor. “Danas su Sjedinjene Američke Države poduzele mjere protiv Marinka Čavare i Alena Šeranića zbog njihovih postupaka koji potkopavaju Daytonski mirovni sporazum i demokratske institucije BiH”, navedeno je u saopćenju objavljenom na Twitter profilu Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *