Sanjin Pehlivanović prvak Evrope u bilijaru

U omladinskih kategorijama Sarajlija je bio svjetski prvak i nekoliko šampion Evrope. Istim putem ide i kao senior. Ovo mu je prvo zlato

0
159

Najbolji bh. igrač bilijara Sanjin Pehlivanović pobijedio je Poljaka Wojciecha Szewczyka u finalu Evropskog prvenstva 2022 koje je održano u Sloveniji i postao prvi put evropski prvak u seniorskoj kategoriji.

U finalu discipline “10” igrač iz Bosne i Hercegovine poveo je na početku duela 2:1. Poljak nije dozvoljavao Sanjinu da ode na značajniju prednost i izjednačio je na 2:2. Novo vodstvo za bosanskohercegovačkog igrača bilijara uslijedilo je u petoj partiji kada je poveo sa 3:2, ali opet je Szewczyk poravnao na 3:3.

Pehlivanović je u nastavku zaigrao sjajno i osvojio tri vezane partije uz nekoliko grešaka koje poljskog predstavnika. Tada je bilo 6:3. Narednu partiju je dobio Poljak smanjivši na 6:4. Uzvratio je Sanjin na 7:4.

Nije se predavao Wojciecha iz Poljske uzevši sljedeću partiju i smanjivši na 7:5. Sanjin uzima narednu rundi i pobjeđuje rezultatom 8:5.

Sarajlija je ranije u polufinalu pobijedio jednog od najboljih igrača bilijara svih vremena, Nielsa Feijenena iz Nizozemske 8:7.

Prije tri godine 21-godišnjak je bio bronzani na Evropskom prvenstvu u disciplini “8”, dok je prošle godine otišao korak dalje i osvojio srebro također na EP u disciplini devetka. Tada je Pehlivanović promašio zadnju kuglu za pobjedu u finalu protiv Nijemaca Joshue Fillera. Večeras je uspio stići do najsjanijeg odličja.

U omladinskih kategorijama Sarajlija je bio svjetski prvak i nekoliko šampion Evrope. Istim putem ide i kao senior. Ovo mu je prvo zlato.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here