SAN I JAVA: Tuzlanski proces i (ne)dokazana krivnja

Odlazak i političko, i svako drugo, demisioniranje sadašnjeg Gradonačelnika Tuzle, već dvodekadnog mandata, pitanje je svih pitanja za njene građane, uz prethodno suočavanje sa oporom stvarnošću, koja je više nego daleko od slatkaste i zavodljive privlačnosti “olako obećane brzine” dostizanja generalne kvalitete života evropskih i svjetskih gradova. Potpuno je nevjerovatna lokal-minhauzenovska dubina i dugovječna uspješnost manipuliranja elementarnim ekonomsko-razvojnim činjenicama, kao i pristajanje domaćeg puka na već desetine puta ponovljena i iznova reciklirana potpuno identična tzv. “obećanja-ludom-radovanja”, već od daleke 2004. godine, pa do današnjeg vakta.

Naime, parafrazirano, “pozivajući za svjedoka mastionicu i pero i ono što se perom piše”, i to iz podaleke 2008.g., kao i živuće priređivače tadašnje svojevrstne moderne hagiografije “Kako se pravi veliki grad” (autora: A.R. i B.N.), i tada je Gradonačelnik Tuzle, baš kao 2016.g., baš kao i prije nekoliko dana, ustvrdio gotovo identična “razvojna postignuća”.

Prije dvanaest godina saznali smo da je Tuzla od 2000. do 2008.g. “postala važan turistički centar, ponajprije zahvaljujući slanim jezerima, vodopadima, preuređenoj historijskoj jezgri, obnovljenim kulturno-historijskim spomenicima, arheološkom parku etc.”, te da je tu i “najsavremeniji centar visokih tehnologija na Balkanu (tzv. BIT), uz ostvarena 20 puta veća ulaganja u socijalnu i dječiju zaštitu, obrazovanje, kulturu i sport.” Takođe, usputno je utvrđena i spektakularna bjelosvjetska naučna senzacija o “uzroku slijeganja-tonjenja zemljišta u Tuzli”, koja je gotovo ravna nevjerovatnom spoznajnom ushićenju svih nas Tuzlaka “da iz odvrnute česme poteče voda” ili da je “nacionalna struktura najuticajnijih i najbogatijih Tuzlaka ravna onoj iz 1991.g.”, uz poslovično odolijevanje “naletima nacionalista”, vjerovatno i ostaloj sličnoj gamadi. Naravno, nije se ni moralo reći da se naš Grad i tada već, a kamoli sada, “razvijao 80 % brže od Kantona i 35% od Federacije BiH, i uz 45% veću zaposlenost od sirotih “kantondžija”. Sve u svemu, tadašnji “najbolji načelnik u državi je pravi čovjek na pravom mjestu, a to je dovoljno, da se i u Bosni napravi čudo.”

Lično imajući bespogovorno povjerenje u tuzlanskog Gradonačelnika, i u ono što on autoritativno i samouvjereno tvrdi već gotovo dvadeset godina, tog “neumornog vizionara, pod čijom upravom tuzlanski snovi postaju stvarnost” (citirano napisano), čini se da je sve i stalo tamo negdje i prije magične 2008.g. I da su tadašnji, valjda, ostvareni snovi postali stvarnost, koja nas nepromijenjena i nimalo potrošena, vjerno prati i proganja, evo i do današnjih dana.

Sudeći prema zvaničnim podacima ti “ostvareni snovi”, a zaleđeni i mumificirani u 2008.g., pretvorili su se u pravu noćnu moru, i Tuzla sada, generalno po razvijenosti, baulja između dvanaestog i petnestog mjesta u Federaciji BiH, nalazi se na petnaestom mjestu po visini prosječne plaće, na baksuznoj trinaestoj poziciji prema broju poslovnih subjekata na 1000 stanovnika, uz ukupni godišnji negativan bilans u trgovinskoj razmjeni od nevjerovatnih 240 miliona KM. U našem gradu među cca 111 hiljada stanovnika, teško živi oko 21 hiljada penzionera, uglavnom sa mizernim primanjima, i 17 hiljada nezaposlenih, uz zastrašujuću razinu negativnog nataliteta od 311 više umrlih, od onih sretno rođenih naših sugrađana.

Naravno, sport je tamo gdje se nikad nije nalazio u historiji Tuzle, kultura je, nema dileme, ponižena i gurnuta na margine javnog života, dok je urbanistički uža gradska jezgra, postala strašilo politike rentijersko-placarinskog lešinarenja u svrhu krpljenja budžetskih rupa, posebno tijekom izbornih godina. Kao građevinsko zemljište, na red su došla parkirališta, parkovi, zelene površine i čini se da nema kraja bespovratnom devastiranju urbano-ekološke gradske cjeline i tako dalje, do nečega za što još nismo izmislili adekvatno ime. Ako to nije civilizacijski vandalski barbarizam na djelu.

Ali, ide se dalje u najnovije fantazmagorije “model 2020”, te “gradonačelnik Tuzle nije zvanično objelodanio svoj peti ili šesti mandat (ko to više zna), ali je najavio nove projekte koji će, kako navodi, iznenaditi mnoge.” A, i kako ne bi, kada je, po riječima Gradonačelnika, “strategija razvoja do 2015.g. davno prevaziđena i napravljena je nova do 2026.g., a prostorni plan do 2030.g.”

Za “(ne)vjerne Tome” tu je investicija “Crystalico” od oko jedne milijarde KM, Talgo-voz kroz tunele Konjuh-Zvijezda za sat do Šeher-Sarajeva, širenje aerodroma, a uz sve navedeno, posebno ono što je ostalo od obećanja iz 2008.g. A tu je kijamet toga: natkrivanje sjeverne saobraćajnice i jednog slanog jezera, izgradnja najboljeg fudbalskog i atletskog stadiona u BiH, automatiziranje naplate parkiranja, uređenje Ilinčice i Kiseljaka, te izgradnja skijališta na Majevici i najmodernije pijace sa podzemnim parkiralištem, kao i multifunkcionalne dvorane na mjestu porušene zgrade Stare općine i td. Takođe, tu su još prida dvije saobraćajnice pored već dvije postojeće, potpuno otklanjanje razvojnog zaostajanja rubnih mjesnih zajednica i rješenje problema otpadnih voda u svih 40 tuzlanskih MZ…

Na kraju, a kako bi inače, Gradonačelnikov šlag na tortu iz 2008.g.: ” Kao i do sada, uradićemo daleko više nego što smo obećali.”!? Aferim!

Vidimo se u 2030. godini sa “buđavim” taze-obećanjima: doduše, kako za koga. (Piše: Derviš ČIČKO)

Podijeli

4 0 komentara

 1. Pitanje za milion dolara – kako se u Kalesiji kaze Kristaliko ?
  PS – ovim putem pozdravljam sve strucnjake u tuzlanskim firmama horizontalne izgradnje (ceste, plocnici, autoceste, itd…), zabijte si diplome u anuse jer u Tuzli nema postenog sahta koji ti nece odvaliti amortizer, gevindu, krajnice, kuglu…..e, moji inzinjeri !!!

 2. G-dine Čičko, ja Vas shvatam da kao nesuđeni kandidat za prvog čovjeka u Gradu Tuzla napadate J.I. i to je za mene sve OK. Volio bih da u navedenom ne pretjerate. Takođe bih volio da mnogo više vremena potrošite na pripremi strategije, ciljeva i razrade planova šta i kako uraditi da bi bili bolji od J.I. Znam da će Vam biti problem pobijediti u utrci za prvog u Tuzli. A kada istog pobijedite, ukoliko do toga dođe, kada zasjednete u njegovu fotelju, tek tada će Vam biti jasno da voditi Grad Tuzla nije lagan posao. Nadam se da se u svom radu nećete koristiti providnim prevarama kao što je “rekonstrukcija” zgrade DTV “Partizan” u Kreki. Ako se zgrada gradi “iz temelja” onda se njena izgradnja ne može predstavljati kao “rekontrukcija”. Ukoliko budete kandidat želim Vam svu sreću na izborima. Lp

 3. U “navedenom” je teško pretjerati, ako se navode samo gole činjenice, kojih je more debelo. Uostalom, aktuelni Gradonačelnik je 2016.g. potvrdio da nema izbornog programa i da mu nije potreban,pa je teško “mjeriti” šta je ostvareno, a šta nije u proteklom mandatu. Voditi Grad je tehničko-menadžerski relativno jednostavan, ali nije lak, posao, posebno ako ga shvatite kao rad u javnom, a ne u svom privatnom, i u interesu svojih polutajnih lobista i iz sjenke desetomilionskih finansijera privatnih beskonačnih kampanja, kojima se “vraća” novac nakon okončanja izbora, putem budžetskih polulegalnih investicijskih kristijanija. Posebno onih u vezi sa gradskim građevinskim zemljištem i sl.
  “Providna prevara”, kao Vi to kažete, u vezi sa gradnjom DTV “Partizana” u Kreki, nadati se da je samo posljedica Vaše banalne neinformiranosti: investitor tog projekta je Grad. Ali, bez obzira na to, nije jasno na kakvu “prevaru” mislite, pošto se radi osamo o zakonskoj formulaciji inicijative za pokretanje ponovnog građenje od ranije postojećeg, i djelimično, samourušenog objekta, na istoj građevinskoj osnovici, temelju.

  • Unaprijed se radujem Vašem programu kojim bi Vi i Vaša ekipa saradnika napravili od Tuzle mnogo ljepši i privlačniji grad za življenje nego što je trenutno. Nadam se da neće i za Vas reći da 2020.g. niste imali program, viziju, plan, …
   Kada je u pitanju izgradnja zgrade DTV “Partizan” upravo se radi o “ZAKONSKOJ FORMULACIJI” da se radi o “REKONSTRUKCIJI” a ne o “IZGRADNJI”. Ja nemam ništa protiv izgradnje navedene zgrade, ali sam protiv toga da se građani Tuzle obmanjuju. Dobro nam je poznat slučaj otkupa stana od strane SDA-ovca Nedžada Brankovića i njegove formulacije “SVE PO ZAKONU”. Sretno! Lp

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *