San i java: Kad Tužiteljstvo TK reketira…

Kada Tužiteljstvo Tuzlanskog kantona svojim odbranaško-imbecilnim Saopštenjem, potpuno nezakonito i izvan konteksta, objavi niz pogromaških fb-fotografija ključnog policajca-svjedoka opake i opasne aktuelne afere “muž zamjenice nam Tužitelja TK”, na odvratan i provokativan način javno i potpuno otvoreno promovira i legalizira reketiranje kao sopstveni metod rada, dramatično prelazeći na tamnu, antijuridističku stranu i izvan zakona bez presedana.

Koliko god bila teška i mučna lična i profesionalna drama ekspresno, za četiri dana, uhapšenog policajca od strane Federalne uprave policije u Tuzli zbog, navodno, drastičnog prekoračenja ovlaštenja prilikom hapšenja muža zamjenice nam Tužitelja TK, u njenom prisustvu, drugi dio paralelnog dešavanja potpuno je zastrašujuće nevjerovatan. Naime, drugi policajac sudionik dotičnog hapšenja, a ujedno i ključni svjedok, izvrgnut je javnom parainstitucionalnom linču Tužiteljstva putem Saopštenja izuzetno opasnih namjera, kojim se pokušava klasičnim pritiskom-reketiranjem promijeniti njegov prvobitni iskaz ili ga potpuno relativizirati njegovim ekstremno inkriminirajućim personalnim povezivanjem sa pojedincima tuzlanskog podzemlja.

U ovoj situaciji potpunog pravno-etičkog, i svakog drugog, sloma Tužiteljstva, može se činiti i sporednim činjenično-pravno razrješenje ove užasne afere, prihvatajući očiglednu i poražavajuću spoznaju da je direktno i javno srušen ključni princip ravnopravnosti građana pred zakonom i to od strane onih čiji je osnovni zadatak da ga štite. Uostalom, pa ko je, šta je i kome odgovara neka zamjenica tužitelja, ako nije dopušteno hapšenje njenog muža, kao svakog drugog građanina, čiji nije status de facto “štićene osobe” uslovljen privatnom porodičnom vezom sa dotičnom.

Ono što je isuviše opasno poigravanje pravom na primjenu sile u sasvim poluprivatne, otuđene svrhe, brzopoteznim hapšenjem službenih osoba-policajaca, zanemarujući sve propisane proceduralne institute internih istraga za utvrđivanje njihove profesionalnosti, vodi u potpunu anarhiju nepovjerenja i potencijalno pravo pojedinaca da se lično zaštite od ovakve vrste ilegalne represije.

Takođe, ako će se legalne sudsko-tužiteljske institucije, koje ostvaruju sopstvenu svrhu samo ako svojim djelovanjem doprinose obezbjeđenju javne sigurnosti, baviti nelegalnim denunciranjem svjedoka tekućih vrlo delikatnih istraga, insinuirajući im krivnju “fejsbučenjem” privatnih fotografija, onda takve institucije gube svoj suštinski društveni smisao. Tom vrstom posla, tj. reketiranjem, samo tajno i konspirativno, bavi se opskurni svijet podzemlja, koji ne bi trebalo da u toj sferi postane konkurencija državnim pravnim institucijama. Ako već nije.

Ohola nehajnost odlučnog samoubilačkog klizanja Tužiteljstva TK, ili, nadati se, pojedinaca iz tog specifičnog represivnog organizma, prema javnoj upotrebi zakona prema privatnim i ličnim afinitetima šemom “…svetica il’ kurva, kako se namisti u taj čas…”, uvodi sve nas u vrijeme i institucionalno sigurnosnog opasnog civilnog življenja u miru. Nažalost, ta vrsta ključnog osjećaja javne nesigurnosti i nepovjerenja u vlast kao takvu, nije viđena od haotičnog raspada zadnje Jugoslavije. Rat je bio “bolji”. (Piše: Derviš ČIČKO)

Podijeli

6 0 komentara

 1. Ako tebi Čičko nije problem da se policajac druži i uslikava sa glavnim kriminalcima u gradu,vjeruj mi tada ti imaš problem a ne tužiteljsto koje to pokaže, uz napomenu da ja nisam nikakav fan tog tužiteljstva.

  • Upravo je u tome problem: Tužiteljstvo se ponaša kao najobičniji tabloid, umjesto da se drži zakona. Uostalom, objavljivanje fotografija u kontekstu izvan istrage o neprofesionalnosti policajca, inkriminira to samo Tužiteljstvo zbog zluopotrebe “dokaza” izvan konteksta. I ako postoji bilo šta sporno po bilo kojeg od policajaca, nije jasno zbog čega nije ranije pokrenuta istraga ili sl. Naravno da su neorihvatljivi neslužbeni kontakti policije sa pdzemljem, ali to je opet stvar insajderske sigurnosti policije, tj. MUP-a generalno.

  • Šta ima Tužiteljstvo pokazivati policajce i kriminalce na FB-u, ako su to znali, zato po službenoj dužnosti nisu pokrenuli istragu i procesuirali te iste!?
   Drže u rezervi za neku priliku, šta li…Uostalom, nisu u Tužilaštvu cvječke, jer pojedine tužitelje kolege oslovljavaju imenom i nadimkom 10 posto…Zna se zbog čega, da smanje pritvor pojedincima koji mogu platiti.
   I još nešto: priča se po gradu da je pola Tužilaštva pod Jasminovom kontrolom (vidi ko je sve radio u opštini prije) i da brojne krivične prijave protiv njega (prodaja zemljišta, davanje pojedincima lokacija po povoljnim uslovima, prodaja zemljišta uz tal u Gradskom parku, zgrada kod Komore …) drijemaju u ladicama. Da imaju muda tužioci, na čelu s Ljubićem, davno bi rekli da ili ne. Ovako samo šute ko mumije, a ku*če se na kokošarima i prašinarima

 2. Gorki, nisi se morao na kraju pravdati, odmah se vidi da si fan malignog tz tuziteljstva. Svi mi znamo vrlo dobro jedni druge, kao i cija djeca su ugurana u tz tuziteljstvo i kojim linijama i za cije potrebe. Zato, kratko i jasno, NE SERI!

 3. Ja bi se nadovezao na ovaj tekst i pitao ko će nas obične građane koji nemamo nikoga u sudu ni tužilaštvu zaštititi od revnosnih policajaca koji nas kažnjavaju za najmanju sitnicu.Primjer danas sa Gradine,dolazim sa parkinga ispred plave bolnice koji sam uredno platio do parkinga ispod ulaznih stepenica na ortošediju u prizemlju da bih doveo bolesnu majku SA SLOMLJENIM KUKOM do auta sve u svemu 3 do 4minuta a policajac mi već piše kaznu za nepropisno parkiranje,Džaba mu govorim o razlogu zašto sam tu zaustavio auto da žena jedva hoda i da sam bio na to prinuđen jer nije bilo slobodnog mjesta i da moram majku odvesti do kuće. oni svoj zadatak obavljaju predanoi sa žarom krvoločne životinje.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *