San i java: Blok 7 i strani lobista Denis Žiško

Više od 90 posto proizvodnje rudnici uglja plasiraju tuzlanskoj TE, zbog čega smatraju nepovoljnim prekid priče o izgradnji Bloka 7

0
232

Čak i na hipotetičko pitanje da li je kolektivnom kratkovidom glupavošću sahranjena Tuzla 7. kao dugoročno strategijski krucijalni energetski višegeneracijski projekat, vrlo jasno je odgovorila aktuelna kataklizmička ukrajinska kriza i nacionalni odgovori EU-zemalja pripremom za puštanje u rad TE “Tuzla” na ugalj, ali potencijalno i konzerviranih “nuklearki”.

Nažalost, denisžiško-ekozelene-lafo-udruge i njihovi strani lobisti, uz pomoć lokalnih polit-konfidenata, mogu nam samo ponuditi vunene čarape i duge gaće kao strategijsko i operativno “zeleno rješenje”. Ili, kako slijedi: solarna toplotna energija, skladištenje toplotne energije u Rudniku soli, geotermalna toplota, toplotna energija biomase, fotonaponski paneli, vjetroelektrane etc. Drugim riječima, “ne lipši magarče dok trava ne naraste”.

(Foto: Blok 7 TE “Tuzla”, ilustracija, arhiva)

Istine radi, eko-ekspert Denis Žiško (“Centar za ekologiju i energiju”) ima iza sebe jedino grandioznu profesionalnu NGO-karijeru, narodski rečeno “uvijek za tuđom sinijom”: “Red Cross” 1992.-1994.; UN-High commissioner for refugees” 1994.-1996.; “Europian communiti humanitarian office” 1996.-2004.; “Kelogg Brawn and Root” 2004.-2005.; Konstruktivna profesionalno-stvaralačka pauza ili sl. 2005.-2010.; “Centar za ekologiju i energiju” 2010.-2022. i dalje, akobogda.

Njegova & Co. kolosalna borba za programirani FBH-energetski slom traje prilično dugo i ima svoje masivne medijske prolapse, kao što se može vidjeti iz priloženog.

…”Elektroenergetski sistem BiH će propasti.

Priča oko očuvanja okoliša u BiH je tragikomična, moramo uvesti kazne. Ovo poredim sa jatom lešinara koji su vidjeli plijen. …Nove termoelektrane na ugalj u BiH se planiraju zbog tendera. Zbog CO2 pristojbi kod izvoza u EU, Blok 7 već za 15 godina ne bi bio profitabilan.
Onog momenta kada mi počnemo vraćati taj kredit, postoji velika mogućnost da će energija iz uvoza biti jeftinija od domaće energije…

Ukoliko Elektroprivreda nastavi raditi na projektu odsumporavanja tom dinamikom, možemo očekivati da će jedino dokumentacija za ovaj projekat biti dovršena, otprilike u isto vrijeme kada se blokovi 5 i 6 zatvore.

Potencijal solarne energije prepoznaju mnogobrojni bh. građani, naročito kada su u pitanju vakuumski solarni sistemi za zagrijavanje sanitarne vode.

Krajnje je vrijeme da se bh. političari uozbilje, prestanu trošiti vrijeme i novac na bajke o zamjenskim blokovima i počnu ispunjavati preuzete međunarodne obaveze.

Sada imamo idealnu šansu za izvlačenje iz projekta koji je bio osuđen na propast zbog trendova koji se dešavaju u Evropi i uvođenja taksi na CO2 emisije koje bi praktično dovele Elektroprivredu BiH, a samim tim i Vladu FBiH u situaciju da bi vraćala kredit za Blok 7. iz budžeta, odnosno sredstvima građana FBiH, jer bi spomenuto državno preduzeće bankrotiralo.

Inače, više od 90 posto svoje proizvodnje rudnici uglja plasiraju tuzlanskoj termoelektrani, zbog čega, između ostalog, smatraju nepovoljnim prekid priče o izgradnji Bloka 7. (Sindikat rudara FBiH)

Ovdje nisu problem samo rudnici i rudari, jer hiljade radnika je naslonjeno na proizvodnju i uvezani su u sistem elektroenergetskog sektora. Najveću štetu bi pretrpjeli građani kroz cijenu električne energije. Svjedoci smo da smo kao FBiH izvoznici električne energije i ukoliko ne bude Bloka 7, mi ćemo postati ovisnici o uvozu električne energije. Stanje u kompletnom energetskom sektoru nije dobro i ono bi se dodatno usložnilo ukoliko ne bi došlo do izgradnje Bloka 7.” (Sindikat rudara FBiH) – (Piše: Derviš ČIČKO, društveno-politički analitičar)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here