Šampinjoni podižu imunitet, štite od karcinoma, bogati su C vitaminom

0
173
sampinjoni jacaju imunitet stite od karcinoma c vitamin
Šampinjoni su pini proteina što pogoduje kreiranju mišićne mase (Foto: Ilustracija)

Šampinjoni su vrlo cijenjeni u kuhinjama širom svijeta još od davnina, niskokalorični su, zdravi i nutritivno bogati, a u isto vrijeme jednostavni za pripremu i savršeno se slažu uz sve vrste jela.

Puni su proteina što pogoduje kreiranju mišićne mase i čini ove gljive iznimno zdravom hranom.

Istraživanja su pokazala da, zahvaljujući brojnim nutritivnim sastojcima šampinjoni podižu imunitet, proizvode bijele krvne ćelije, štite od karcinoma.

Nedovoljno je poznata činjenica da šampinjoni pomažu pri prevenciji i terapiji raka dojke.

Jeste li znali da šampinjoni imaju više vitamina C od zelene salate? I ne samo to! Važno je naglasiti i obilje vitamina grupe B koji jačaju imuni sistem organizma i imaju pozitivne efekte na probavni trakt, krvnu sliku, te kompletan krvožilni i moždani sistem.

Šampinjoni, također, pogoduju regulaciji rada jetre te učestvuju u proizvodnji hormona. Dodajmo tome i obilje kalija, fosfora, željeza, selena te drugih zdravih elemenata za ljudski organizam.

Nutricionisti napominju kako su šampinjoni namirnica koja vrlo često treba biti prisutna na našoj trpezi kako bi imali dug i zdrav život. Srećom, ove ukusne gljive su lako dostupne tokom čitave godine.

Postoji dobar razlog zašto je “šampinjoni dijeta” postala veliki hit među Hollywoodskim zvijezdama. Cilj dijete je pripremati ukusna jela sa puno šampinjona kako bi se u organizam unijelo što više korisnih sastojaka, a što manje kalorija.

Šampinjoni su ukusna namirnica koja idealno može poslužiti kao zamjena za meso. Zbog toga se ove ukusne gljive još nazivaju “meso vegetarijanaca”. Imaju prekrasan okus, ali i do tri puta manje kalorija nego većina drugih namirnica koje najčešće koristimo u svakodnevnoj ishrani. Bogati su vlaknima koji poboljšavaju našu probavu i pružaju ugodan osjećaj sitosti.

Nutritivna svojstva šampinjona hrane kožu, kosu i nokte zbog čega ćete “zablistati” i izgledati bolje nego ikad! (tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here