Samo osnovci KŠC u Tuzli nemaju pravo na besplatne udžbenike!

0
882

Odluka Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva obrazovanja o nabavci besplatnih udžbenika za osnovce bez da su uključuni i osnovci koji pohađaju Katolički školski centar – JU Osnovna škola „Sveti Franjo“, postupak je koji vrijeđa do sada uloženi napor i doprinos sustavu obrazovanja u ovoj visoko cijenjenoj ustanovi, navodi se u saopćenju za javnost ŽO HDZ Soli Tuzla.

Posebno je to loša poruka kojom se razdvajaju djeca koja bi trebala biti jednaka bez obzira na odluku u koju osnovnu školu će ići i po kojem nastavnom planu i programu će biti provedena nastava. Ovakva odluka pokazuje da i svi roditelji nisu u istom statusu, jer će oni čija djeca pohađaju Katolički školski centar „Sveti Franjo“ nabavljati udžbenike o svom trošku.

„Županijski odbor HDZ BiH Soli izražava ogorčenje ovakvom vrstom podjela bez da se pokušalo iznaći model kojim bi svi osnovci bili jednaki i obuhvaćeni odlukom o nabavci besplatnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda. Žalosti činjenica da se i na ovakav način šalje vrlo ružna poruka podjela i to prema djeci koja su naša budućnost. Takav postupak je neshvatljiv i teško je naći razumno pojašnjenje za takvo postupanje resornog ministarstva i vlade“, istaknuo je Danijel Nikolić, predsjednik ovog odbora, navodi se u saopćenju za javnost Odjela za informiranje ŽO HDZ BiH Soli.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here