Samit G7 o klimi: Manje subvencija za proizvodnju fosilnih goriva

Predsjednici država i vlada planiraju se obavezati na korake za ograničenje državnih subvencija za fosilne izvore energije poput uglja

0
212
Čovjek ne sluša prirodu i sam sebi siječe granu na kojoj sjedi (Foto: Ilustracija, internet)

Posljednjeg dan samita G7 u Cornwallu u Velikoj Britaniji, predsjednici država i vlada namjeravaju se usredotočiti na klimatske promjene.

Domaćin Britanija želi iskoristiti konferenciju kako bi uvjerila sedam svjetskih vodećih ekonomskih sila da se dogovore o ambicioznim klimatskim ciljevima o kojima će se razgovarati na svjetskom nivou na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu u novembru.

Uz Britaniju i SAD, države G7 također uključuju Njemačku, Francusku, Italiju, Japan i Kanadu.

Kao što je Bijela kuća objavila u subotu, “konkretne mjere” već su dogovorene.

Između ostalog, predsjednici država i vlada u nedjelju se planiraju obavezati na korake za ograničenje državnih subvencija za fosilne izvore energije poput uglja.

SAD, Njemačka, Britanija i Kanada također žele dati zemljama u razvoju do dvije milijarde dolara kako bi ubrzale postepeno ukidanje uglja.

U izjavi Bijele kuće također se navodi da će G7 koordinirati svoje klimatske ciljeve tako da cilj ograničenja globalnog zatopljenja na 1,5 stepeni iznad predindustrijske razine, kako je utvrđeno u Pariškom klimatskom sporazumu, ostaje “nadohvat ruke”.

Zemlja se već zagrijala za oko 1,2 stepena u poređenju s predindustrijskom razinom, javlja Al Jazeera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here