Samir Kuduzović: Premješten, smijenjen ili kažnjen?

0
1081
Nesumnjiva odanost klubu - Samir Kuduzović (Foto: FK Sloboda)

Na društvenim mrežama ovih dana vrtila se informacija o tome da je jedna od nogomenih legendi Slobode u poslijeratnom razdoblju, Samir Kuduzović, dobio otkaz u Slobodi.

Navodno je klupske čelnike iritirao čestim pitanjima: “Kad će biti plaća”, potaknutim činjenicom da su mu radnici “Elektrodistribucije Tuzla” došli isključiti struju zbog duga. Njemu i drugim trenerima u Omladinskom pogonu dugovale su se po dvije plaće.

Regionalni informativni portal “Vidiportal” 2. januara, pod naslovom “FK Sloboda: Samir Kuduzović smijenjen, Šefik Imamović novi trener pionira?” objavio je slijedeću vijest koju možete vidjeti OVDJE

“Nakon odlaska Almira Hukića s mjesta glavnog trenera pionirske selekcije, na tu dužnost imenovan je Samir Kuduzović koji je uspješno sezonu priveo kraju. No, na kraju iste odlukom rukovodioca omladinskog pogona Kuduzović je smijenjen, a na njegovo mjesto je imenovan Šefik Imamović.
Kuduzović je dugogodišnji fudbaler Slobode i trener u omladinskim selekcijama koji je svojim igrama ostavio dubok trag na Tušnju.  Svojim radom je ostvario zapažene rezultate zahvaljujući kojim je promovisan u glavnog trenera pionirske selekcije” – objavio je Vidiportal.

POSTALI PITANJA, ČEKAMO ODGOVOR

Potaknuti ovom viješću, a znajući ko je i šta je u Slobodi značio Kuduzović, čovjek bez mane i straha, igrač koji je 15 sezona proveo na Tušnju i zabio 46 golova, koji je znao odlučivati bitne utakmice za opstanak ekipe u ligi igrajući s temperaturom, pokušali smo doći do prave istine: da li je Kuduzović zbog pitanja o plaći kažnjen, da li je smijenjen i kakva mu je dalja sudbina?

Na adresu Slobode jučer smo u popodnevnim satima poslali e-mail s molbom da se službeno očituju u vezi sa slijedećim:

“Poštovani, molim službeni odgovor FK Slobode o smjenjivanju s dužnosti trenera pionira Samira Kuduzovića. U javnosti su se pojavile različite interpretacije njegovog smjenjivanja, počev od toga da je to urađeno nakon što je tražio zaostale plaće, do toga da nije zadovoljio u poslu, iako je ekipu prihvatio u finišu prvenstva. G. Kuduzović je odbio razgovarati na ovu temu bez dozvole nadležnog klupskog tijela. Ako je tačno što je objavljeno, po kojem principu je umjesto Kuduzovića, jednog od najistaknutijih igrača Slobode u poslijeratnom razdoblju, imenovan anonimni trener iz Kalesije?”

Do ovog trenutka, nismo dobili službeni odgovor iz Slobode, mada nam je iz dva izvora rečeno da “sportski direktor i Adnan Osmanhodžić Buco” pišu odgovor na pitanje i da ćemo ga dobiti putem PR-a.

S obzirom na to da su u Slobodi zatvorili sve izvore informacija, osim putem službenika za odnose s javnošću, te da bi za kršenje pravilnika o tome svaki pojedinac bio kažnjen, razumljivo je što o ovoj temi nije želio pričati sam Kuduzović, koji je, navodno, negdje na Facebooku jedino napomenuo da je pitanja o isplati plaća postavio uime svih trenera, a ne samo u svoje ime.

Činjenica je i to da su dvije plaće trenerima isplaćene upravo nakon njegovog upita i baš na dan kada je Kuduzoviću saopćeno da više nije trener pionira.

JEDAN PORAZ U PET JAKIH UTAKMICA

Za portal TuzlaLIVE, u telefonskom razgovoru, rekao je da ne smije govoriti bez saglasnosti čelnika kluba.

– Ne želim kršiti klupsku disciplinu istupanjem u medijima, pa Vas molim da odgovor potražite u klubu – rekao je Kuduzović.

Činjenica da je smijenjen nakon pitanja o plaćama, ukazuje na mogućnost da je već kažnjen, ali da ne bismo nagađali, kontaktirali smo Adnana Mujezinovića zaduženog za Omladinski pogon koji nam je, u kratkom razgovoru, rekao da vrši dužnost predsjednika Omladinskog pogona i da se nalazi u krugu osoba koje trenutno vode FK Slobodu.

– Dobit ćete službenu informaciju iz kluba, a ja mogu jedino reći da su netačne informacije da je dobio otkaz i da je smijenjen. Uostalom, svi mi znamo ko je Kuduzović i kakav je trag ostavio u Slobodi – rekao je Mujezinović u neslužbenom razgovoru.

Prema informacijama iz drugih izvora, Kuduzović bi s mjesta trenera pionira trebao biti premješten na poslove trenera pretpionira, koje bi trebao izvesti upravo do uzrasta pionira.

Da podsjetimo, Kuduzović je pionire FK Sloboda u finišu prvenstva vodio na slijedećim utakmicama: na Tušnju protiv Željezničara (1:4), Širokog Brijega (1:1) i Sarajeva (1:0), te u gostima protiv Zrinjskog (2:2) i Krupe (6:0).

KORAK NIŽE JE DEGRADACIJA

Ako je talno da će popularni Kudi biti spušten stepenicu niže u trenerskoj hijerarhiji, postavlja se logično pitanje, zar nakon svega nije trebao ostati na “kormilu” pionira ako se zna da je pretpionire već vodio u ranijem periodu?

Nije li, ipak, u pitanju degradacija po principu “s konja na magarca”, tim više ako se zna da je na njegovo mjesto došla osoba iz Kalesije, koja nikada nije nosila dres Slobode.

Doduše, spomenuti trener, Šefik Imamović, svojevremeno je na konkursu za trenere primljen u Omladinski pogon Slobode i radi već 6-7 mjeseci.

Bez obzira na to, Samir Kuduzović, igrač koji je za Slobodu uvijek davao posljednji atom snage i koji je, kako smo često izvještavali, “glavu poturao tamo gdje drugi nisu htjeli ni nogu”, nije zaslužio ovakav tretman u klubu, svojoj “drugoj kući”,  o kojoj se nikada nije ogriješio ni na koji način. Izuzev ako je greška to što je pitao za plaću.

Naša redakcija i dalje čeka odgovor iz Slobode kako bismo čuli službenu stranu cijele priče, i kad ga dobijemo, objavit ćemo ga u cijelosti. (Miroslav PETROVIĆ)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here