Samardžija i Stanić optuženi da su lično usmrtili 25 civila

0
47
tuzilastvo bih pozivi politicari rs rusenje ustavnog poretka saslusanje
(Foto: Arhiva)

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Milenka Samardžije zvanog Travko i Žabac i Koste Stanić zvanog Kole:

Optuženi se terete da su, kao pripadnici MUP RS– Sokolac, zajedno sa više osoba, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba, te izravno, svjesno i voljno sudjelovali u ubojstvima civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i starijih osoba, koji ni na koji način nisu sudjelovali u neprijateljstvima i vojnim operacijama.

U optužnici se navodi da su optuženi u mjesecu rujnu / septembru 1992. godine, sudjelovali u prisilnom odvođenju civila iz njihovih kuća, transportu vojnim kamionom i strijeljanju na obali rijeke Drine, ukupno 22 žrtve, iz obitelji Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koji su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

Optuženi se terete da su osobno i izravno sudjelovali u strijeljanju i ubojstvima žrtava, od koji je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak koji je imao 6 godina.

U navedenom zločinu ubijeno je 5 žrtava koje su bile mlađe od 18 godina.

Optuženi Samardžija, također se tereti da je 10-ak dana prije navedenog zločina, sudjelovao u nezakonitom prisilnom odvođenju 3 civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta, u prostorije policijske stanice, gdje je žrtve mučio i zlostavljao, te nakon toga prevezao žrtve do obale rijeke Drine u mjestu Balatun, gdje je pucanjem iz blizine iz vatrenog oružja, osobno usmrtio tri civila.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here