Samantha Power stigla u Predsjedništvo BiH

0
377
Samantha Power sastanak komsic dzaferovic dodik predsjednistvo bih
Na sastanku su bila prisutna sva tri člana Predskjedništva BiH (Foto: Vijesti.ba)

Samantha Power, administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, stigla je u Predsjedništvo BiH na sastanak sa Željkom Komšićem, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Ovo će biti prvi susret člana Predsjedništva Milorada Dodika nakon što su mu SAD uvele nove sankcije.

Dodik je odbio da se fotografiše s njima i samo je nakon pozdrava otišao prema stolu.

Protokol je da se članovi Predsjedništva BiH fotografišu s gostima ispred zastava BiH, a potom održe sastanak. Dodik je odmahnuo rukom i odbio.

Odmahnuo je rukama i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ovo se vidi na prvom snimku koji je poslan medijima (sirovina) iz Press ureda ove institucije, da bi potom ubrzo poslali editovanu verziju gdje se ovaj čin ne vidi.

“Ponovo ćemo razgovarati sa vama nakon tog sastanka, nakon razgovora o trenutnom političkom ćorsokaku u kome se zemlja nalazi. Jasno je da prijetnje povlačenjem institucija na državnom nivou prijete stabilnosti koja je postignuta prije 26. godina potpisivanjem Dejtonskog sporazuma”, rekla je Power novinarima u Sarajevu ranije, prenosi N1.

Ova diplomatkinja je dodala da prijetnje povlačenjem nemaju nikakvog ekonomskog ni političkog smisla.

“Želimo razgovarati kako SAD mogu pomoći aspiracijama svih ljudi u BIH. To bi trebao biti fokus Institucija BiH. Kako razviti ekonomiju, kako otvarati nova radna mjesta, kako se boriti sa pandemijom koja ponovo raste i u ovoj zemlji, kao i u mojoj”, rekla je Power.

Posjeta Power se dešava u vrijeme povećanih tenzija i užarene retorike. Administratorica će tokom posjete, kako je ranije najavljeno, naglasiti potrebu da svi akteri u BiH rade na jedinstvu i jačanju zajedničkih nastojanja da se za sve građane BiH izgradi sigurna i stabilna budućnost. (Vijesti.ba)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here