Salihović: IZ traži zaustavljanje nezakonite gradnje na zemljištu Turali-begovog vakufa u Tuzli

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini nastavit će pravnu borbu za zaustavljanje nezakonite gradnje stambeno-poslovnog objekta na zemljištu Turali-begovog vakufa u Tuzli.

To su na pres-konferenciji u Sarajevu kazali Mensur Karadža, direktor Uprave Rijaseta za pravne i administrativne poslove te Huso Salihović, rukovodilac Odjela za pravne i ekonomske poslove u Vakufskoj direkciji Islamske zajednice BiH.

Obojica su se pozvali na presudu Ustavnog suda BiH koji je potpuno uvažio apelaciju Rijaseta povodom ove gradnje te su najavili daljnje pravne aktivnosti Islamske zajednice čiji je cilj zaustavljanja gradnje i poništavanje građevinske dozvole.

Salihović je na pres-konferenciji pokazao fotografije o stepenu radova na izgradnji poslovno-stambenog kompleksa i naveo da je 2015. godine postignuta nagodba o riješenim imovinsko-pravnim pitanjima, uslovno rečeno riješenim, kako je dodao Salihović, između Grada Tuzle te firmi Tuzla Remont i Bingo d.o.o. Tuzla.

Ustavni sud BiH je utvrdio da je ta nagodba nezakonita, a ranije odluke Općinskog i Kantonalnog suda u Tuzli neprovodive te je naložio Kantonalnom sudu da u roku od tri mjeseca promijeni odluku. Utisak je da se u tom smislu ništa ne dešava, proizilazi iz Salihovićevog obraćanja.

Ustavni sud je zaključio da su Grad Tuzla, Tuzla Remont i Bingo d.o.o Tuzla raspolagali imovinom kojom nisu smjeli, što je kršenje ne samo Ustava već i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava, također je kazao Salihović i dodao da je Islamska zajednica 2021. godine tražila od svih učesnika zaustavljanje spornog posla.

Pozvao je navedene subjekte da zaustave gradnju, odnosno da stvari budu vraćene u zakonske okvire.

Islamska zajednica u BiH, tražeći zaustavljanje, željela je također umanjiti ekonomske posljedice svim učesnicima u tom poslu, a naročito potencijalnim kupcima nekretnina u stambeno-poslovnom kompleksu, ali radovi su intenzivirani s ciljem da njihovim odmakom Islamska zajednica i sud budu dovedeni pred svršen čin, ustvrdio je rukovodilac za pravne i ekonomske poslove u Vakufskoj direkciji, prenosi RTVTK.
Mensur Karadža se pozvao i na ustavnu obavezu Islamske zajednice da štiti vakufsku imovinu kao neotuđivo trajno dobro i dodao da Rijaset očekuje puno poštivanje odluke Ustavnog suda u aktuelnom predmetu.

Podijeli

2 0 komentara

  1. SDA i IVZ prvo zapale gruntovnice u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću 2014 godine, naprave nove knjige i od tada je sve vakuf. Avganistan je mila majka sto ovi munafici rade od BiH.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *