Sadik Ahmetović osuđen na 6 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja

0
449
Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora (Foto:Arhiva)

Bivši ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović osuđen je nepravosnažno na šest mjeseci zatvora, presuda je Suda Bosne i Hercegovine za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

U presudi se navodi i da Adnan Bektić treba da vrati 7.414 KM, koje je preko Ahmetovića stekao u ovom krivičnom djelu.

Ahmetović je Tužilaštvo BiH teretilo da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću.

Bivši ministar sigurnosti potpisao je s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

(Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here