SAD želi dokazati da je koronavirus nastao u kineskim laboratorijama

0
448

Najnoviji dokument o netransparentnom izvještavanju Kine o korona virusu sastavila je mreža zapadnih država zvana Pet očiju. Tvrde da je kineska vlada namjerno skrivala i uništavala dokaze o izbijanju korona virusa, javlja Independent. U dokumentu se tvrdi da je Peking u početku negirao da se virus može prenijeti između ljudi. Ušutkavali su medicinare koji su pokušali upozoriti na epidemiju, blokirali su pristup međunarodnih organizacija Wuhanu, a odbili su i predati žive uzorke znanstvenicima koji su u potrazi za vakcinom, piše 24sata.hr.

U Pet očiju su SAD, Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland. Tako je australski Daily Telegraph navodno nabavio vremensku krivulju na kojoj se vidi kako je tačno Kina cenzurirala vijesti o epidemiji. Tvrde da je Peking uprkos dokazima da se virus prenosi s čovjeka na čovjeka još u decembru, informaciju tajio sve do 20. januara. Međutim, još nemaju čvrste dokaze da je virus nastao u laboratoriju, što bi američki predsjednik Trump silno htio dokazati.

Daily Telegraph tvrdi da su ključne figure Instituta za virusologiju iz Wuhana, prethodno radile ili se usavršavale u australskim vladinim laboratorijima gdje su istraživali patogene u živim šišmišima. Tim iz wuhanskog laboratorija je tako, sudeći prema ovom australskom dokumentu, uzorak korona virusa otkrio na šišmišima iz pećine u kineskoj provinciji Yunnan, te su sintetizirali drugi, neizlječivi, soj nađenog virusa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here