SAD tuži bivšeg savjetnika koji u knjizi želi objaviti tajne

Sjedinjene Države podnijele su u utorak tužbu protiv bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona u pokušaju da blokiraju objavu njegove knjige za koju kažu da sadrži povjerljive informacije i da će ugroziti nacionalnu sigurnost.

Građanska tužba podnesena je dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump rekao da će Bolton prekršiti zakon ako knjiga bude objavljena.

Trump je otpustio Boltona u rujnu prošle godine nakon što je na dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće proveo 17 mjeseci.

Trump je rekao novinarima u ponedjeljak da Bolton zna da ima tajne informacije u svojoj knjizi i da nije završio postupak potreban za objavljivanje knjige koji moraju proći bivši vladini dužnosnici koji su imali pristup osjetljivim informacijama ako žele izdati knjigu.

Glavni državni odvjetnik William Barr rekao je da ministarstvo pravosuđa pokušava uvjeriti Boltona da završi taj postupak i da izbriše tajne informacije.

Boltonova knjiga “The Room Where It Happened: A White House Memoir,” trebala bi biti objavljena 23. lipnja.

Izdavač je rekao u priopćenju u petak da knjiga daje ‘insajderski’ pogled u Trumpov proces donošenja odluka.

U knjizi se govori o tome kako je Trump rješavao pitanja Kine, Ukrajine, Sjeverne Koreje, Rusije, Irana, te o njegovim odnosima s Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, kaže izdavačka kuća Simon and Schuster.

“Ovo je knjiga koju Donald Trump ne želi da pročitate”, dodaje.

Trump je otpustio Boltona u rujnu zbog razmimoilaženja u velikom broju vanjskopolitičkih pitanja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *