SAD i Velika Britanija upozoravaju na cyber napade s koronavirusom kao mamcem

0
637

Sigurnosne agencije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije izdale su zajedničko saopštenje u kojem upozoravaju na sve češću pojavu cyber napada za koje se kao mamac koristi globalna pandemija koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američko ministarstvo za unutrašnju sigurnost i Britanski nacionalni centar za cyber sigurnost istakli su da kriminalci i grupa koja predstavlja “konstantnu prijetnju“ pokušavaju prenijeti ransomware i malware, koji su vezani za pandemiju COVID-19.

Dodaje se da jedan od primjera uključuje e-poruke koje dolaze od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Drugi su, pak, primjeri pokušaja krađe identiteta koji izgledaju kao da dolaze od Microsofta ili drugih tehnoloških kompanija, čije alate često koriste ljudi koji rade od kuće.

U saopštenju se navodi da nisu otkrili sveukupni porast cyber kriminala, ali je sve češća upotreba zlonamjernih prijetnji koje uključuju teme vezane uz COVID-19.

Svjetska zdravstvena organizacija 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 83.400 ljudi, a potvrđeno je preko 1.440.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 180 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 305.000 ljudi.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here