SABNOR BiH organizira veliki skup na Marijin Dvoru: Tišinom za žrtve!

0
401

Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) u povodu održavanja najavljene mise za Bleiburg, koja bi trebalo da se održi 16. maja u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, održat će veliki komemorativni skup, kako je navedeno, “žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.”.

Građanska VJERA

SABNOR poziva građane da masovnim dolaskom 16. maja u 12.00 sati na Trg BiH, na komemoraciju/mimohod jednom od ustaških stratišta Sarajlija – Marijin Dvor, “izraze svoju građansku VJERU da su ISTINA i MIR dokazani način civilizacijskog i ljudskog postojanja Sarajlija”.

Predsjednik SABNOR-a Sead Đulić potvrdio je za Radiosarajevo.ba da nikakvi skupovi neće biti održani u vrijeme mise kod sarajevske Katedrale, već samo na Marijin Dvoru, što je važno i naglasiti.

Na bilbordu u blizini Katedrale pisat će tek: “MI S OVIM NEMAMO NIŠTA”, dok će se na LED displejima u zoni kod Katedrale biti ispisana imena 11.000 žrtava ustaškog terora u Sarajevu.

Tako će, kazali su nam u SABNORU, svi građani biti podsjećani na ono što je Sarajevo dalo za slobodu!

“Dođimo! Budimo GLAS za sjećanje Onih kojih nema. Grobna tišina i teški muk neka budu jedina riječ, navodi se u pozivu građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine”, uz poruku:

BIĆEMO MIRNI.
I TIHI. TIŠINOM PROTIV ZLOČINA.
Budimo ono što jesmo.
Grad ANTIFAŠIZMA
LJUDI MIRA
I ISTINE:
TIŠINOM ZA ŽRTVE
Recimo svoje NE:
NE – slavi zločina.
NE – poticanju novog ZLA.

Đulić napominje da će skup biti održan simbolično na Trgu BiH jer je upravo na tom mjestu zločinac Maks Luburić u zadnjim danima ustaškog režima, prije bijega iz Sarajeva, objesio 55 građana Sarajeva.

Na tom mjestu će biti postavljen pano s fotografijama ubijenih Sarajlija.

“Govorit će se dio “Jame” Ivana Gorana Kovačića, te dio pjesme Izeta Kike Sarajlića “Mala, velika moja, večeras ćemo i za njih voljeti”, koja je posvećena njegovom ubijenom bratu. Uz instrumentalnu podlogu “Bela, ciao” bit će pročitana imena svih 11.000 ubijenih građana Sarajeva”, kazao je Đulić

Prema njegovim riječima, misa za Bleiburg apsolutno nije vjerski čin.

“To je jedan od pokušaja razbijanja jedinstva BiH, pokušaj destabilizacije naše zemlje… U ovom slučaju Crkva je samo mali izvršilac onog što je smišljeno u obavještajnim centrima susjedne nam prijateljske države, kako bi se u slučaju neprimjerene reakcije nekoga ko sve to ne razumije u Sarajevo upiralo prstom i kazalo: “Dajte nam entitet!”. Dostojanstvo, mir, tišina, ponosom za slobodu. Htjeli smo tako, zapravo, ukazati na zločine onih kojima ovi služe misu, a mi ćemo komemorirati žrtve sve žrtve, svih nacionalnosti, opredjeljenja”, kazao je Đulić.

Poruka dr. Nakaša

Dr. Bakir Nakaš, dugogodišnji čelni čovjek Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini (SABNOR) i aktuelni član SABNOR-a u izjavi za naš portal pozvao je na budnost i oprez u pogledu okupljanja ovim povodom.

“Uzimajući sve okolnosti prije najave navedene mise, kao i sva dešavanja u okruženju i u BiH, a vezana su za izbore u Hrvatskoj, sve brojnije afere u BiH u kojima aktivno participiraju vladajuće stranke, sigurno je za sve njih poželjno stvoriti novi problem koji će mobilizatorski ljude na drugu stranu”, kazao je Nakaš.

Prema njegovim riječima, svaka demonstracija nezadovoljstva i protesti, a posebno eventualna okupljanja kod Katedrale mogu krenuti u krivom smjeru “koji će pomoći hrvatskim i bošnjačkim nacionalistima da skrenu pažnju sa svojim problema”.

“A Crkvi će dati dodatne adute i argumente o netrpeljivosti bosanskohercegovačke građanske i antifašističke javnosti prema crkvi i njenim velikodostojnicima. Sarajevo i Sarajlije u ovome moraju imati puno razuma i zaustaviti moguće negativne radnje, a za ukupnu javnost trebaju aktivno plasirati istinu o djelovanju ustaške vlasti u BiH, posebno u Sarajevu, u periodu 1941-1945. “, poručio je Nakaš.(rsa,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here