Sabahudin Spahović: “Usvojili smo mačku i nazvali je po djevojčici koja je spašena nakon 248 sati”

Sabahudin Spahović, član USAR tima Federalne uprave civilne zaštite koji je u Turskoj pomagao u spasilačkoj misiji, usvojio je mačku iz provincije Hataj koja je zajedno s njim stigla u Sarajevo. Mačka je dobila ime po devojčici Alejni koja je nakon više od 248 sati pronađena ispod ruševina, piše N1.

Spahović je rekao da tlo i dalje podrhtava u Turskoj i da je to bio slučaj i dok su pripadnici FUCZ bili na jugu Turske na terenu.

“Dok smo bili u Turskoj tlo je uvijek podrhtavalo. Radili smo 24 sata i najveća opasnost je prijetila od novih potresa. Žao mi je ovo što se desilo, scene su friške i sjećanja. Još se adaptiramo ovdje u našim kućama. Siguran sam da će na pojedine kolege ostaviti neizbrisiv trag i na mene sigurno. Ako bi mogao nešto zaboraviti, volio bih sve izbrisati, da ne mislimo na to i da se vratimo životima i da je sve bio ružan san. Hvala Bogu imamo naše prijatelje i porodice koji nam pružaju podršku”, kazao je.

Pred polazak u Sarajevo sreli su i izgladnjelu i povrijeđenu macu koju su odlučili udomiti. Macu su nazvali Alejna, po djevojčici koja je spašena nakon 248 sati ispod ruševina.

“Na polaski iz provincije Hataj maca se pojavila, mjaukala oko nas. Bila je izgladnjela. Uspjeli smo je dozvati i odlučili smo da je ponesemo. Došla je ovdje i dok smo se vozili odabrali smo ime Alejna po djevojčici koja je izvučena ispod ruševina. Biće simbol života. Ona nam je uspomena na ovo sve”, rekao je Spahović.

Kazao je da je jako teško bilo uraditi posao profesionalno i boriti se u isto vrijeme da potisnete emocije.

“Dok smo radili, nemate mjesta da previše razmišljate i da vas preplave emocije da ne stradate. Morate biti fokusirani. Mi smo morali sami sebe tjerati. Mjesto na kojem smo radili, zgrada od 13 spratova koja se srušila, nismo izvukli niti jedno živo tijelo, ali bi se radovali kada su neke kolege raspoređene na drugim dijelovima izvukle nekoga ko je preživio. To nam je davalo elan. Jako pozitivna slika i neizbrisiv trag su poruke građana BiH koji su nas ohrabrili, koji su nam čestitali i zahvalio bih se njima i svim spasiocima iz BiH”, dodaje Spahović.

Za kraj je rekao kako se nada da će se donijeti neka zakonska rješenja, posebno za GSS, koji su dokazali da su spremni biti tu kada je najteže. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *