Sa Evropske olimpijade iz fizike u BiH dvije medalje

Učenici iz Bosne i Hercegovine i ove godine učestvovali su na Evropskoj olimpijadi iz fizike koja se održava u periodu od 16. do 20. juna u Hanoveru u Njemačkoj.

Na Evropskoj olimpijadi učešće je uzelo ukupno 38 država, od kojih je čak 10 država izvan Evrope: Bangladeš, Vijetnam, Singapur, Kolumbija, Makao (Kina), Izrael, Brazil, Kirgistan, Saudijska Arabija i Tadžikistan. Svaka država je imala pravo prijaviti po pet učenika.

Bh. predstavnici na 7. Evropskoj olimpijadi iz fizike bili su Dženan Midžić (Gimnazija Bihać, 4. razred), Muhamed Numanović (Richmond Park Međunarodna srednja škola Tuzla, 2. razred), Elmir Kevilj (Gimnazija ‘Muhsin Rizvić’ Kakanj, 4. razred), Mihailo Bogdanić (Gimnazija Banja Luka, 3. razred), Affan Kaknjo (Prva gimnazija Zenica, 3. razred), dok su voditelji ekipe Muhamed Sokolović i Majra Šišić Čaluk.

Naši učenici imali su veoma uspješno takmičenje. Učenik Richmond Park Međunarodne srednje škole iz Tuzle, Muhamed Numanović, i učenik Gimnazije iz Bihaća, Dženan Midžić, osvojili su bronzane medalje.

Nakon kantonalnog takmičenja, Muhamed Numanović odlučuje da se umjesto u kategoriji oscilacije, talasi i elektromagnetizam takmiči u oblasti D – cjelokupna fizika.

Na federalnom i državnom takmičenju zauzeo je 2. mjesto, te tim rezultatom se plasirao i na Evropsku i Svjetsku olimpijadu iz fizike.

Na olimpijadama iz fizike učenici rade dva testa – jedan teorijski i jedan eksperimentalni.

Nakon povratka iz Njemačke naše učenike očekuju pripreme za učešće na 53. Međunarodnu olimpijadu iz fizike koja će održati od 10. do 17. jula u Japanu.

– Uprava Richmond Park Međunarodne škole iz Tuzle čestita Društvu fizičara FBiH na čelu sa prof. Benjaminom Fetić, te svim učenicima na odličnom plasmanu a posebno čestitamo našem učeniku Muhamedu Numanoviću koji je našu državu, kanton, grad i školu učinio ponovo ponosnim. Zahvaljujemo se i Vladi TK na podršci za Muhamedov odlazak na olimpijade – istakli su iz ove škole.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *