Ruski vojni zrakoplov s nuklearnim oružjem nakratko narušio švedski zračni prostor

Švedska televizija TV4 tvrdi da su ruski avioni naoružani nuklearnim oružjem ušli u švedski zračni prostor, prenio je index.hr.

Incident se, kažu, zbio 2. ožujka. Ukupno četiri ruska vojna aviona letjela su blizu švedskog otoka Gotlanda, koji Rusi često svojataju. Riječ je o dva Sukhoija 24 i dva Sukhoija 27. Dva Sukhoija, tvrde izvori ove švedske televizije, imala su nuklearno oružje. Sva četiri aviona, navodi se, poletjela su iz ruske enklave Kalinjingrad.

Vojne vlasti nisu željele komentirati informacije o tome da su avioni bili naoružani nuklearnim oružjem.

“Ocjenjujemo to kao svjesno djelovanje”

Švedska vojska osudila je povredu zračnog prostora.

“Ocjenjujemo to kao svjesno djelovanje. To je vrlo ozbiljno, pogotovo ako ste zemlja u ratu”, kazao je načelnik zračnih snaga Carl-Johan Edstrom.

“Analizirali smo incident i jasno je da ne možemo isključiti pogrešnu navigaciju, ali sve ukazuje da se radilo o namjernom činu, da su prešli švedske granice”, dodao je.

Kršenje pravila zračnog prostora trajalo je oko minutu. Švedska je podigla Gripene, koji su fotografirali uljeze. Tako se, navodi TV4, i otkrilo da imaju nuklearno oružje, piše Nacional

“To je jasna strategija Rusije i signal Švedskoj da imaju nuklearno oružje i da bi mogli razmisliti o njegovoj upotrebi”, rekao je vojni stručnjak Stefan Ring.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *