Ruski vojni avioni s nuklearnim naoružanjem ušli u zračni prostor Švedske

vojni avioni bili opremljeni nuklearnim naoružanjem, "što su ruski piloti jasno pokazali". Zbog sukoba u Ukrajini, švedsko ratno zrakoplovstvo je imalo povećanu pripravnost i moglo je rano vidjeti da piloti idu prema nebu iznad Gotlanda, švedskog otoka u Baltičkom moru

0
281

Izvor je rekao da je taj potez bio namjerni čin zastrašivanja, prenosi švedski TV4 News. Objavljeno je da su četiri ruska aviona – dva borbena Sukhoija 24 u pratnji dva Sukhoija 27 – poletjela iz zračne baze u Kalinjingradu 2. marta.

Izvori su otkrili da su vojni avioni bili opremljeni nuklearnim naoružanjem, “što su ruski piloti jasno pokazali”. Zbog sukoba u Ukrajini, švedsko ratno zrakoplovstvo je imalo povećanu pripravnost i moglo je rano vidjeti da piloti idu prema nebu iznad Gotlanda, švedskog otoka u Baltičkom moru.

Oružane snage zemlje odbile su službeno komentirati jesu li dva vojna aviona bila opremljena nuklearnim oružjem, ali su izjavile da je kršenje zračnog prostora moralo biti namjerno. “Mi to ocjenjujemo kao svjesnu akciju”, rekao je načelnik zračnih snaga Carl-Johan Edstrom.

“Što je vrlo ozbiljno, pogotovo kod zemlje u ratu. Analizirali smo incident i jasno je da ne mogu isključiti pogrešnu navigaciju, ali sve ukazuje na to da su namjerno prekršili granice Švedske”, dodao je. Prodor u švedski teritorij trajao je oko minutu, dodaje se u izvještaju, prenosi SB.

Švedska, neutralna zemlja koja nije članica NATO-a, rasporedila je dva borbena aviona JAS 39 Gripen za koje se tvrdi da su snimili ruske avione i potvrdili da su opremljeni nuklearnim naoružanjem, piše Sky News.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here