Ruski kosmonauti priznali da su nosili alkohol u svemir

0
174

Svemirske agencije širom svijeta zabranjuju konzumiranje alkohola u svemiru, ali to nije spriječilo ruske kosmonaute da ga “prokrijumčare” na njihovim misijama.

Ruski kosmonauti su priznali da su uprkos zabranama uspjeli u svemir ponijeti alkohol koji su sipali u flaše od soka, a potom skrivali u svemirskim odijeima. Neki su alkohol sakrivali u religijskim knjigama, a jedan od kosmonauta je otkrio da je alkohol ponio u svemir tako što je flašu sakrio u rukavicu uređaja za mjerenje krvnog pritiska.

Kosmonauti su se odlučivali čak na dijetu kako bi bilo dovoljno prostora u njihovim odijelima za flašu alkohola, a da pri tome ne budu teži od dozvoljenog. Još devedesetih godina prošlog stoljeća se pojavila fotografija ruskih kosmonauta nastala tokom “konjak zabave” u svemirskoj stanici Mir, a snimio ju je NASA-in astronaut.

Alkohol je strogo zabranjen na Međunarodnoj svemirskoj stanici jer je etanol može naštetiti osjetljivoj opremi. Također, alkohol može uzrokovati probleme prilikom korištenja toaleta. Zbog toga proizvodi poput vode za ispiranje usta, sredstva za dezinfekciju ruku i parfema nisu dozvoljeni u svemiru.

Nekadašnji kosmonaut Aleksandr Lazutkin je 2010. godine za Interfax izjavio da su on i njegve kolege imali alkohol u svemiru. Dodao je da su ljekari čak preporučivali konjak jer “stimuliše imunitet” kosmonauta i “drži organizam u tonu”.

Međutim, uskoro je ruska svemirska agencija zabranila alkohol u svemiru pa su kosmonauti morali biti kreativni kako bi ga krijumčarili na misije.

Kosmonaut Igor Volk je priznao da je bio među onima koji su namjerno mršavjeli prije ukrcavanja u raketu Salyut 7 kako bi mogli neopaženo ponijeti alkohol u svojim svemirskim odijelima.

“Sedam dana prije lansiranja nismo jeli ništa osim hljeba i čaja, izgubili smo po gotovo 2 kg. Sve smo spakovali u vrećice od celofana, a dok smo se oblačii, stavii smo ih u svemirska odijela”, kazao je Volk. (Klix)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here