Ruska ambasada s nedoumicom prati reakciju nadležnih organa BiH

0
675

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopćila je danas da s nedoumicom prati reakciju nadležnih organa Bosne i Hercegovine na molbu o pružanju pomoći u vezi s obezbjeđenjem nesmetanog kretanja ruske medicinske humanitarne ekipe preko graničnih prijelaza Bosne i Hercegovine u cilju pružanja pomoći Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

– Ne može se reagovati drugačije na činjenicu da je pitanje pružanja humanitarne pomoći onima kojima je ona zaista potrebna i onima ko tu pomoć traže postao talac političkih kontradikcija. Razvija se situacija u kojoj politika radi na štetu svojih građana, njihovog zdravlja i dobrobiti. Paradoks je u tome da upravo oni koji sad glasno odbijaju pomoć još prije mjesec dana isto tako glasno su negodovali da je, kako su oni naglašavali, ruska pomoć stigla samo u Republiku Srpsku. Kao što vidite, pomoć može biti pružena i u Federaciji BiH, jer je tamo bila zatražena. Sjećamo se prethodnih mnogobrojnih izjava lokalnih lidera da je „svaka pomoć dobrodošla“. Dakle ispada da ipak nije – stoji u saopćenju.

Kako dalje navode, insinuacije da ruski medicinski radnici stižu „iz sasvim drugih razloga“ odbijaju smatrajući da su neosnovne i zlonamjerne, “koje nanosi štetu prijateljskim odnosima između naših država, u korist kojih, inače, su se izražavali i oni od kojih sad čujemo ove izmišljotine”.

– Mi nikome ništa ne namećemo. Bosna i Hercegovina je suverena država, koja samostalno donosi odluke. Međutim, čisto ljudski htjeli bismo da politika ipak promijeni mišljenje te da dopusti stručnjacima raditi ono što moraju u sadašnjoj situaciji, tj. spasavati živote bez ikakvog povezivanja sa entitetima, nacionalnom pripadnosti te ličnim preferencijama – saopćila je Ambasada Ruske Federacije. (Fena, tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here