Rusija suočena s najvećim gubicima vojnika od početka invazije na Ukrajinu

Ukrajina, screenshot
Ukrajina: Mir se ne nazire, gubici na obje strane sve veći -Screenshot)

Rusija je u maju pretrpjela rekordne gubitke te je zabilježila najveći dnevni gubitak u ljudstvu od početka invazije u februaru 2022, tvrdi Kijev. Ruske snage su prošlog mjeseca u Ukrajini izgubile 38.940 boraca, saopćilo je u subotu ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska redovno izvještava o dnevnim ruskim gubicima. Kijevske trupe su sredinom maja navele da je Moskva u jednom danu izgubila 1.740 vojnika, što je najveći broj dnevnih ruskih žrtava od početka sveobuhvatnog rata. Treba napomenuti da nije baš lako odrediti pravi razmjer žrtava na frontu. Analitičari stoga pozivaju na oprez glede brojki koje iznose Rusija i Ukrajina, piše Newsweek, prenosi Index.

Mada zapadni stručnjaci često procjenjuju da su ruski gubici na frontu manji od brojki koje navodi Ukrajina, britansko ministarstvo odbrane je u petak saopćilo da je Moskva od početka 2022. vjerovatno imala više od 500.000 ranjenih ili ubijenih boraca. Rusija je tokom maja dnevno izgubila više od 1200 vojnika, što je najviše od početka invazije, saopćila je britanska vlada.

Ruski gubici vjerovatno proizlaze iz kontinuisanih napada na ukrajinske položaje duž linije fronta, bez odgovarajuće obuke vojnika“, navodi britansko ministarstvo odbrane. Moskva je prošlog mjeseca pokrenula ofenzivu na ukrajinsku sjeveroistočnu regiju Harkiv, otvarajući novu frontu. Pritom se nastavljaju intenzivne borbe u istočnoj regiji Donjecka.

Ukrajinska vojska je u subotu objavila da Rusija provodi jake napade zapadno i sjeverozapadno od grada Donjecka koji je pod ruskom kontrolom i da se pojačala aktivnost sjevernije, prema Harkivu. Kijev je istoga dana saopćio da je Rusija u prethodna 24 sata imala 1.130 žrtava, čime je ukupan broj poginulih ruskih vojnika, prema Ukrajini, porastao na 508.780.

Moskva je zadnji put izvijestila o gubicima u ljudstvu u septembru 2022., kada je bivši ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je ubijeno nešto manje od 6000 ruskih vojnika. Ruski BBC i ruska nezavisna medijska grupa Mediazona su prošloga mjeseca potvrdili da je između februara 2022. i 22. maja 2024. život izgubilo najmanje 54.185 ruskih vojnika.

Ukrajina je također pretrpjela velike gubitke i rijetko daje ažurirane podatke o broju žrtava s njene strane. Krajem februara je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao da je tokom dvije godine rata ubijen 31.000 ukrajinski vojnik. Rusija pak navodi da je broj poginulih ukrajinskih snaga puno veći i da je Kijev samo 2023. izgubio 215.000 boraca.

U subotu je saopćila da je su u proteklom danu ubijeno 1845 ukrajinskih vojnika. (ihr)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *