Rusija počinje povlačiti neke snage iz ukrajinske prijestolnice Kijeva

Savjetnik ruskog predsjednika Vladimir Medinskiy izjavio je kako su razgovori s ukrajinskim pregovaračkim timom bili konstruktivni te kako su odlučili smanjiti vojna djelovanja u smjeru Kijeva i Černihiva

0
395

Dva visoka američka zvaničnika izjavila su da Rusija počinje povlačiti neke snage iz ukrajinske prijestolnice Kijeva, rekao je voditelj CNN-a Jim Sciutto u programu uživo, prenosi Index.hr.

Savjetnik ruskog predsjednika Vladimir Medinskiy izjavio je kako su razgovori s ukrajinskim pregovaračkim timom bili konstruktivni te kako su odlučili smanjiti vojna djelovanja u smjeru Kijeva i Černihiva, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak u Istanbulu

Medinsky je odgovarao na pitanja novinara u Istanbulu nakon sastanka rusko-ukrajinskih pregovaračkih delegacija u predsjedničkoj rezidenciji Dolmabahce.

“Razgovori s Ukrajinom bili su konstruktivni. Dobili smo prijedloge iz Ukrajine koji formiraju njihov stav. Ovaj sporazum ćemo ispitati i predočiti ga predsjedniku”, kazao je Medinsky.

Napominjući da je Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo smanjiti vojna djelovanja u smjeru Kijeva i Černihiva, Medinsky je rekao:

Uzimajući u obzir načela o kojima se raspravljalo na današnjem sastanku, zbog izrade nacrta sporazuma o neutralnosti i nenuklearnom statusu Ukrajine i provedbe pregovora o davanju sigurnosnih garancija Ukrajini, Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je značajno smanjiti vojna djelovanja na kijevskom i černihovskom smjeru, kako bi se povećalo međusobno povjerenje, nastavili pregovori i stvorili potrebni uvjeti za postizanje konačnog cilja, ratifikacije i potpisivanja navedenog sporazuma.”

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da je “oslobađanje” regije Donbas u istočnoj Ukrajini glavni cilj ruske vojne operacije, naglašavajući eventualni zaokret u strategiji koji je u prošloj sedmici objavio drugi ruski vojni zvaničnik, javlja Fena.

Glavni zadaci

Šojgu, čije je nepojavljivanje u javnosti u prošlom mjesecu izazvalo pitanja o njegovom zdravlju i boravištu, održao je u utorak sastanak s vodećim vojnim zvaničnicima i izjavio da su “ukupno gledajući, glavni zadaci prve faze vojne operacije dovršeni”.

Kazao je da je “borbeni potencijali ukrajinskih oružanih snaga značajno reducirani, što nam omogućava da usmjerimo pažnju naporima na ostvarenju našeg glavnog cilja – oslobađanju Donbasa”.

Ministar je naglasio da će ruska vojska nastaviti operaciju dok se “set ciljeva ne ostvari”.

Šojgu je također pružio uvjeravanja da Rusija neće slati vojne obveznike regrutovane u predstojećoj aprilskoj regrutaciji u Ukrajinu. U ovom je mjesecu ruska vojska priznala da su brojni vojni obveznici završili u Ukrajini i da su čak i zarobljeni tamo, prenosi AP.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here