Rusija gradi novi grad – Sputnjik

Sputnik bi trebao biti udaljen oko 30 kilometara od Vladivostoka. Sputnjik je bio prvi zemljin umjetni satelita koji je SSSR lansirao 1957.

0
459

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je sporazum o izgradnji novog grada Sputnjika, objavilo je u peta ministarstvo za razvoj Dalekog istoka.

Putin je potpisao plan za vrijeme ekonomskog foruma u Vladivostoku, gradu na krajnjem istoku zemlje.

Sputnik bi trebao biti udaljen oko 30 kilometara od Vladivostoka, koji je od Kine udaljen više od 2000 Kilometara.

Planovi predviđaju da će postati industrijski centar u kojem će jednoga dana živjeti 300 hiljada ljudi.

Sputnjik, koji se s ruskog prevodi kao “suputnik”, naziv je prvog zemljinog umjetnog satelita koji je Sovjetski Savez lansirao 1957., što je izazvalo zabrinutost u SAD-u koji je sa SSSR-om bio u “svemirskoj utrci” u sklopu hladnoga rata.

Prošloga je ljeta Rusija postala prva zemlja koja je napravila vakcinu protiv infekcije COVID-19, a nazvala ga je Sputnjik V u čast toj pobjedi u svemirskoj utrci.

Vakcina je dosad odobrena u 70 zemalja.

Prije potpisivanja sporazuma o gradnji novoga grada, ministar obrane Sergej Šojgu založio se za izgradnju nekoliko novih gradova u istočnom Sibiru kako bi zabačena regija postala atraktivnija stanovnicima Rusije.

Sve više Rusa seli se u prijestolnicu Moskvu koja ima bolju infrastrukturu od bilo kojeg drugog grada u zemlji i više prilika za zaposlenje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here