Rusi zapeli u Donbasu, trpe velike gubitke

Rusija nastavlja da osvaja po par kilometara teritorija na nekim područjima, ali njihove snage trpe teške gubitke i moguće je da su zapele, tvrdi britanski analitičar Bronk

0
149
Jezine slike iz Ukrajine (Foto: Reuters)

Danas je sedamdeset drugi dan invazije na Ukrajinu.

Ruska invazija na Ukrajinu uništila je stotine bolnica i drugih institucija, ostavila ljekare bez lijekova za borbu protiv raka i onemogućila operacije, izjavio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Dodao je da u mnogim mjestima nedostaju čak i osnovni antibiotici, pogotovo u istočnoj i južnoj Ukrajini, gdje je žarište borbi.

On je naveo da je situacija u oblastima koje su zauzele ruske snage katastrofalna i da nedostaju lijekovi za pacijente koji boluju od raka, insulin za dijabetičare i da je nemoguće obavljati medicinske operacije, navodi britanska agencija.

Ruske snage ne uspijevaju da ostvare onu vrstu strateškog prodora kakav su planirali u ukrajinskog istočnoj regiji Donbasu, rekao je Justin Bronk, analitičar britanskog sigurnosnog think tanka Rusi.

“Rusija nastavlja da osvaja po par kilometara teritorija na nekim područjima, ali njihove snage trpe jako teške gubitke i moguće je da su zapele”, rekao je Bronk za BBC.

Ukrajinski borci koji pružaju otpor ruskim snagama u tunelima ispod mariupoljske čeličane odbijaju se predati usprkos bjesomučnim ruskim napadima, javlja Sky News pa dodaje kako su borbe u posljednjem uporištu ukrajinskih vojnika u tom razorenom gradu sve intenzivnije.

“Oni se neće predati. Nadaju se čudu”, rekla je za Sky News telefonom Katarina Prokopenko, supruga zapovednika Azova Denisa Prokopenka, koji se nalazi u Azovstalu. Kaže da se čula s njim telefonom. (bdd)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here