Ruši se Ćirina zgrada u Mostaru

Odjednom je nekome palo na pamet da nas se riješi na takav brzi način, preko noći, ono što kažu, preko koljena

1
253

Nakon skoro dugih 30 godina od napuštanja nekadašnje Željezničke zgrade Ćiro u Mostaru, sedam stanara još nije riješilo stambeno pitanje.

Ponovno je u fokusu Ćirina zgrada – ona je smještena na mjestu gdje je dijelom izgrađena magistralna cesta kroz središte grada, te je neophodno njeno rušenje kako bi se projekt u konačnici okončao.

Nakon granatiranja, uslijed ratnog vihora, mostarsku Ćirinu zgradu napustilo je sedam obitelji koje sada traže da im se riješi stambeno pitanje. Još žive kao podstanari u nadi da će im Grad Mostar omogućiti adekvatniji smještaj od već ponuđene Mikačića kuće, piše Jabuka.

Grad nudi sad u zadnje vrijeme zgradu Mikačića koja nije apsolutno završena za useljenje – ona je teški, nulti rau bau. Kad se uđe, samo ima ulazna vrata, poslije ulaznih vrata, sačeka nas četvrt zida, nema ni pregradnih zidova, nije razvučena struja, samo do ulaznih vrata provedena, navodi za Federalnu televiziju Damir Cvitanović, predstavnik stanara Ćirine zgrade.

Jasno je da je novoizgrađena prometnica s četiri trake ubrzala proceduru rušenja Ćirine zgrade, s obzirom na to da je smještena na ovoj lokaciji.

Trenutno smo u situaciji da čekamo suglasnost Željeznica. Ona će se srušiti. Međutim, nismo imali razumijevanja stanara, odnosno oni su nezadovoljni sporazumom koji smo postigli s njima – ne svi, već jedan od stanara nije bio zadovoljan sporazumom, morali smo napraviti jedan korak nazad i s početka pokrenuti sve razgovore, rekao je Mario Kordić, gradonačelnik Mostara.

Cvitanović, pak, tvrdi da su stanari složni, te da neće odustati dok Grad ne pronađe pravo rješenje. Nikada opcija nije bila obnova njihove nekadašnje zgrade, pa su godine proveli čekajući na adekvatne i funkcionalne stanove, što Mikačića kuća – nije:

Odjednom je nekome palo na pamet da nas se riješi na takav brzi način, preko noći, ono što kažu, preko koljena, mislim da nije problem samo ova okuka ovdje što je napravljena, problem je i prostor iza naše zgrade koji je dosta komotan za neka buduća vremena.

Pozvali su stanari i predstavnike gradske vlasti da izađu na teren i utvrde što im nude, odnosno u kakvom je stanju Mikačića kuća. Za srijedu su najavili sastanak stanara i pravnog savjetnika da bi krenuli u pravnu borbu, zaključuje entitetska televizija.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here