Rusi poslali ultimatum ukrajinskim vojnicima

Rusko ministarstvo odbrane postavilo je ultimatum ukrajinskim snagama koje se još uvijek bore u opkoljenom gradu Mariupolju da od 6 sati po moskovskom vremenu (5 sati po bosanskom) polože oružje, objavila je ruska novinska agencija Tass.

“S obzirom na katastrofalnu situaciju koja se razvila u metalurškoj tvornici Azovstal, a također i vođene isključivo humanim principima, ruske oružane snage nude militantima nacionalističkih bataljuna i stranih plaćenika da zaustave sva neprijateljstva i polože oružje od 6 sati po moskovskom vremenu 17. aprila 2022. godine. Život im je zajamčen”, stoji u priopćenju.

Tass je objavio i raspored po kojem ruska snaga očekuje predaju ukrajinskih vojnika. Navode da se u 5 sati po moskovskom vremenu (4 sata po bosanskom) uspostavlja kontinuirana komunikacija između ruske i ukrajinske strane radi međusobne razmjene informacija. Pola sata kasnije se prekidaju sve komunikacije i nastupa “režim tišine” koji traje 30 minuta.

U 6 sati po moskovskom vremenu obje strane po cijelom perimetru Azovstala podižu zastave: ruske strane crvene, ukrajinske bijele. Nakon toga ukrajinski vojnici imaju rok od 7 sati, do 13 sati po moskovskom vremenu, da nenaoružani izađu iz čeličane, piše Tass.

U priopćenju se ne navodi što će se dogoditi s vojnicima koji odbiju prestati s borbama – i navodi se da je ponuda data na “čisto humanim principima”.

Rusija kaže da su jedine preostale ukrajinske trupe u gradu smještene u malom području oko područja čeličane Azovstal.

Također je potaknuo vojnike da ne čekaju dozvolu za predaju iz Kijeva, već da sami donesu odluku.

Prema pisanju svjetskih medija, ukrajinski vojnici još uvijek se ne predaju.

Ranije je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio da bi “eliminiranje” preostalih boraca u Mariupolju okončalo pregovore s Rusijom.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *