Rupe kod Petrinje šire se neočekivanom brzinom i izazivaju strah kod geologa

0
305
foto:bhdijaspora,rtvbn

Koliko su duboke rupe koje su se u tlu na području Banije pojavile nakon potresa – ne zna se. Voda u njima je mutna pa se ne može procijeniti dubina, a ne može se ni izmjeriti jer je preopasno.

Rupe se još šire pa im se nije pametno približavati. I dalje se povećavaju. Stručnjaci kažu da ne bi trebale ići puno u širinu, ali bez detaljnih istraživanja ne može se sa sigurnošću ništa reći.

Geolozi koji pregledavaju teren kažu kako su dosad zabilježili njih tridesetak. Rupa u Mečenčanima u četiri dana jako se proširila. To je vidljivo i golim okom. Teren pregledavaju geolozi i u toku su istraživanja.

Budući da su to duboki hrustalni rasjedi, vjerojatno se radi o dotoku fluida bogatih raznim korozivnim plinovima iz dubine, što pospješuje koroziju vapnenca, objasnio je Tvrtko Korbar iz Geološkog instituta za Novu TV.

To je jedna vrlo specifična pojava o kojoj smo malo znali. Čitali smo o tome u znanstvenoj i stručnoj literaturi, ali sama pojava u Mečenčanima, meni je to područje jako dobro poznato još iz ratnih vremena, geološki je neočekivana. Niko ne može znati što ima ispod pet-šest metara zemlje – ispričao je Korbar.

Širenju rupa doprinose i naknadna podrhtavanja, a seizmolozi ponavljaju da su ona uobičajena. Banovinu je samo u prva tri dana nakon najvećeg pogodilo više od hiljadu potresa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here