Rukometaši Klaksvika s Farskih otoka u Mejdanu domaćini Slobodi! (Foto)

Vrijedi i to zapisati kao zanimljivost: u dvorani Mejdan u Tuzli, u okviru 1. kola EHF European Cupa, rukometaši Klaksvika s Farskih otoka dočekat će tuzlansku Slobodu!

Ekipa Team Klaksvika na jučerašnjem treningu (Foto: RK Sloboda)

Razlog je što se oba susreta igraju u Mejdanu, a u prvom susretu, prema rasporedu EHF-a, Klaskvik je domaćin. U drugom susretu, 17. septembra (15 h) domaćin će biti Sloboda. To je dogovor dva kluba, kako bi se smanjili troškovi putovanja i organizacije susreta.

Sloboda već igrala dvije utakmice u istoj dvorani

Ovo nije prvi put da se oba susreta pod okriljem EHF-a igraju u Tuzli. Sada već davne 1997. godine rukometašice Jedinstva, u Ligi prvaka, dočekale su špansku Mar Valenciju – 23:34 i 16:35 (oktobar 1997.).

Taj je susret bio test mogu li se u BiH bezbjedno igrati međunarodne utakmice, tako da je spomenuti susret bio organizacjski i bezbjednosni test nakon kojeg su se otvorila vrata evropskih takmičenja i ostalim ekipama iz naše države.

I Sloboda je igrala dvije utakmice u istoj dvorani, ali ne u Tuzli nego u Bukureštu. Kao prvaci BiH u Ligi šampiona Evrope igrali su 1998. godine sa nekada moćnom Steauom. Naime, usprkos potpisanom Daytonskom sporazumu, EHF nije bh. klubovima dozvoljavao da igraju pred domaćom publikom, smatrajući da je država u kojoj je tek prestao rat, još nesigurna za strane ekipe.

Povijesni uspjeh “solara”

Ova odluka ukinuta je u novembru 1998. godine, ali kasno za Sloboda Solanu, koja je 6. septembra 1998. godine u Bukureštu odigrala prvu utakmicu protiv Steaue i izgubila rezultatom 30:24. Treba reći da tada nisu nastupila dva najbolja igrača šampionske ekipe “solara”, Ismar Subašić i Amir Muradbegović. Da jesu, ko zna šta bi na kraju bilo.

RK Sloboda: Spremni za nastupajuću takmičarsku sezonu (Foto: RK Sloboda)

Revanš u Bukureštu je odigran dva dana poslije, 8. septembra 1998. godine i tada je Sloboda Solana zabilježila pobjedu od 25:24, što je upisano u anale bh. sporta kao prva pobjeda jednog našeg kluba na međunanrodnoj sceni od sticanja nezavisnosti BiH. Trener ekipe bio je Osman Ahmetović Čarli.

Iz te šampionske ekipe dva imena su i dalje vrlo prisutna u životu RK Slobode – Mirza Bulić kao direktor, a Damir Cipurković kao član Stručnog štaba, zadužen za rad s golmanima.

Grci dva puta uspješniji

Večerašnja utakmica protiv Klaskvika sedma je u četiri izlaska Slobode u Evropu. Osim 1998. godine i susreta sa Steauom, igrali su u EHF European Cupu pretprošle i prošle godine, ali su svaki put zaustavljeni u 1. kolu.

Protiv grčke Monte Drame igrali su u Tuzli 11. septembra 2021. godine (trener Zoran Kastratović). Sloboda jhe u dupke punom Mejdanu pobijedila rezultatom 29:23, a tokom utakmice imala je prednost i od 10 golova.

U revanšu, 18. septembra 2021. godine “crveno-crni” su bili kratki za gol i ispali su iz daljeg takmičenja – bilo je 24:17 za grčki tim. Nakon toga, Kastratović je dobio otkaz, a naslijedio ga je Siniša Markota.

Naredne sezone u European Cupu opet su protivnik Grci, ovoga puta močni Olympiacos iz Pireja. U gostima, 30. oktobra 2022. godine, Sloboda je poražena 34:24, a i u revanšu u Tuzli, 5. novembra 2022. godine. Bilo je 27:19 za grčkog predstavnika.

Izraelci čekaju protivnika

Večeras protiv Klaksvika počinje dvomeč za prvi prolazak Tuzlaka u 2. kolo takmičenja. Iako su igrači s Farskih otoka sa sjevera Evrope, gdje se tradicionalno igra snažan i dobar rukomet, vjerujemo da je ovoga puta Sloboda favorit i da u dva susreta, na svom parketu, može izboriti 2. kolo European Cupa.

Igrači Slobode na sinoćnjem treningu (Foto: RK Sloboda)

A tada će igrati protiv ekipe Maccabi Rishon Lezion iz Izraela. Prvi susret se igra u Izraelu 14./15. oktobra 2023. godine, a sedam dana poslije u Tuzli. U ekipi Maccabija igraju dva naša igrača, Ivan Karačić i Gafar Hadžiomerović, kao i Pavel Altman, reprezentativac Rusije.

Ali, o tome poslije Klaksvika, čiji su igrači i treneri u Tuzlu stigli jučer u 2 sata rutom Vagar – Pariz – Zagreb, a potom busom do Tuzle. Bilo im je naporno.

“Ovčari” su u Mejdanu trenirali od 17:30 do 19 sarti, a nakon toga trenirali su i igrači Slobode.

Kako su se jedni i drugi pripremili vidjet ćemo večeras od 19:30 sati u velikoj dvorani Mejdana.

Ulaznice po cijeni od 5 KM puštene su u prodaju prije nekoliko dana i očekuju se dobro popunjene tribine dvorane i, logiučno, velika podrška za igrače trenera Mirka Mikića. (mp – Foto: RK Sloboda)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *