Rukometaši BiH i dalje mogu zaigrati na Svjetskom prvenstvu: Koliko je realno da dobijemo wild card?

Druga pozivnica će biti dodijeljena jednoj od evropskih selekcija, a to znači da je teoretski može dobiti i Bosna i Hercegovina. No, to zaista nije realno očekivati, iako se sa IHF-om nikada ne zna
rukometasi bih imaju i dalje sansu da zaigraju na sp krovna kuca rukometa uputit ce jednoj od evropskih reprezentacija wild car
Još uvijek postoji mala šansa da naši rukometaši nastupe na SP (Foto: D. Zabuš/TL)

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer je ispala u baražu za Svjetsko prvenstvo 2025. u dvomeču od Portugala, no i dalje ima šanse da se nađe na smotri najboljih svjetskih selekcija iduće godine koje će biti održano u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

Na Svjetskom prvenstvu koje će biti održano od 14. januara do 2. februara 2025. godine će učestvovati ukupno 32 ekipe.

Na njemu će nastupiti 17 predstavnika Evrope (Austrija, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Italija, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovenija, Španija i Švedska, pet predstavnika Afrike (Alžir, Zelenortska Ostrva, Egipat, Gvineja i Tunis), četiri predstavnika Azije (Bahrein, Japan, Kuvajt i Katar), tri predstavnika Južne Amerike (Argentina, Brazil i Čile), te jedan predstavnik Sjeverne Amerike (Kuba).

Preostala dva mjesta su rezervisana za wild card, odnosno pozivnice koje uručuje IHF.

Jednu pozivnicu je dobila reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, a kao razlog je IHF naveo to da se oni spremaju za Olimpijske igre 2028. godine koje će biti održano u Los Angelesu, piše Klix.ba.

Druga pozivnica će biti dodijeljena jednoj od evropskih selekcija, a to znači da je teoretski može dobiti i Bosna i Hercegovina. No, to zaista nije realno očekivati, iako se sa IHF-om nikada ne zna.

Realnost je da wild card dobije jedna od reprezentacija koja se nije plasirala na Svjetsko prvenstvo, a na nedavno održanom Evropskom prvenstvu je ostvarila bolji plasman od naše selekcije.

To su redom Crna Gora (14.), Srbija (18.), Gruzija (19.), Farska Ostrva (20.), Švicarska (21.), Rumunija (22.) i Grčka (23.).

Podsjetimo, na posljednjem SP-u u Poljskoj i Švedskoj prije dvije godine wild card su dobile Nizozemska i Slovenija, a 2021. u Egiptu pozivnicu su dobile Poljska i Rusija.

Žrijeb za Svjetsko prvenstvo će biti obavljen 29. maja, a ime dobitnika wild carda će biti objavljeno u narednim danima. (tl)

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *