Rukomet: Tri kandidata za trofej Kupa BiH i jedan “autsajder”

Još nije poznato gdje će se održati završnica Kupa BiH za ovu sezonu, ali se zna da će događaj biti upriličen u drugoj polovini maja

0
194
RK Sloboda_kup
Ekipa Slobode s osvojenim Kupom BiH iz prošle godine (Foto: Darko Zabuš, arhiva)

Poznati su svi učesnici završnog turnira Kupa BiH za rukometaše.

Treći put zaredom u ovom takmičenju našli su se tuzlanska Sloboda i Izviđač CO iz Ljubuškog, zatim banjalučki Borac m:tel, te Sloga iz G. Vakufa.

Kao što je poznato, Sloboda je boljim skorom iz dvije utakmice eliminisala visočku Bosnu (32:27 – prvi meč 25:27).

Izviđač CO je u svoju korist riješio obje utakmice s Gračanicom (22:20 – 33:25), dok je Sloga iz GV bila bolja od sarajevske Bosne (30:24 – 28:28).

Naposljetku, trofejni Borac m:tel uz dosta muka eliminisao je dobojsku Slogu (26:23 – 28:27).

Jedini klub koji je u prethodne dvije sezone došao do kraja je tuzlanska Sloboda koja je prošle godine u finalu bila bolja od Vogošće (27:22) u tuzlanskom Mejdanu, a godinu prije u Doboju od Izviđača CO (29:28).

Može se reći da su ovoga puta kandidati za trofej Sloboda, Borac i Izviđač CO, koji su ove sezone i u vrhu domaćeg prvenstva.

Prognostičari, pak, najmanje šanse daju Slogi iz G. Vakufa, koja još nikada nije podigla trofej Kupa BiH, mada u ovom takmičenju izrazitih favorita i nema, te riječ “autsajder” treba izgovarati vrlo oprezno. Svako, naime, ima pravo i želi iskoristiti svoju šansu.

Još nije poznato gdje će se održati završnica Kupa BiH za ovu sezonu, ali se zna da će događaj biti upriličen u drugoj polovini maja.

Ako se dogodi da Sloboda po treći put u nizu osvoji trofej Kupa bit će tek treći klub u istoriji bh. rukometa kome je to pošlo za rukom.

Prije su po tri puta zaredom Kup osvajali sarajevska Bosna, te Borac m:tel.

Inače, najviše trofeja Kupa BiH do sada osvojio je Borac m:tel – 7, Bosna (S) – 5, te Sloboda (2).

Sloboda i Izviđač CO po jedan trofej imaju iz vremena kada u takmičenju nisu sudjelovali klubovi iz RS, i to Sloboda u sezoni 1995/1996., a Izviđač tri sezone kasnije. (mp)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here