Rukomet: “Labudice” danas igraju protiv Jedinstva iz Brčkog

0
873

U susretu 13. kola Premijer lige za rukometašice, Jedinstvo danas igra prvu domaću utakmicu u ovoj godini, a rival je Jedinstvo iz Brčkog, ekipa s dosta iskusnih i kvalitetnih rukometašice.

Detalj s prošlogodišnjeg susreta dva Jedinstva (Foto: Miro Petrović)

Brčanke u Mejdan dolaze kao favoritkinje s obzirom da će im se suprostaviti mladi sastav “labudica” koje u ovoj sezoni još nisu osjetile slast pobjede.

U kakvom stanju i sastavu će Jedinstvo nastupiti, vidjet će se. Ekipi se pridružilo više igračica koje su već prestale s aktivnim igranje, ali su odlučile “skinuti patike s klina” i pomoći djevojkama koje tek kroče put u rukometnom svijetu.

Jedinstvu treba podrška, Tuzla je to znala uraditi kako treba, bez obzira na neshvatljivo ignorantski odnos lokalne i kantonalne vlasti. Zato “labudice” i večeras očekuju podršku svih koji vole rukomet, i muški i ženski, pa se u Mejdanu očekuju i veterani Slobode, i odbojkašice i odbojkaši, i košarkašice i košarkaši, i kuglaši i malonogometaši, naravno i veteranke Jedinstva, da pruže podršku najtrofejnijem klubu Tuzle poslije rata, klubu s mnoštvom titula i trofeja Kupa BiH.

Ne treba zaboraviti da je Jedinstvo prvi klub koji je u evropskim takmičenjima otvorio vrata grada i Mejdana stranim ekipama, u vrijeme kada su mnogi zazirali doći u ratom razvaljenu BiH.

Jedinstvo je u sezoni 1996/1997. dočekalo prvakinje Španije Mar Valenciju, sjajnu ekipu koja je te sezone osvojila Kup IHF-a, oba susreta odigrana su u Mejdanu (23:34 i 16:35), i pokazalo se da je Tuzla bezbjedan grad.

Nakon toga “zeleno svjetlo” za susrete međunarodnog ranga dobile su i ostale ekipe u drugim sportovima u Tuzli i BiH.

Ovo malo podsjećanje je bitno da se zna kakvu je ulogu Jedinstvo imalo u otvaranju vrata BiH za međunarodni sport u Tuzli, što se mora cijeniti i sada, kada klub grca u problemima.

Utakmica Jedinstvo (Tuzla) – Jedinstvo (Brčko) igra se danas u maloj sali Mejdana od 16 sati. (mp, tl)

Download PDF

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here