Rukometni “zmajevi” u januaru nastavljaju kvalifikacije za EP

Dva susreta s Estonijom prvi su mečevi rukometnih “zmajeva” u idućoj godini, a oba susreta vezana su za nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine u Slovačkoj i Mađarskoj.

Prvi duel izabranici Bilala Šumana odigrat će 6. januara u Pulvi, gradiću s manje od 6.000 stanovnika u jugoistočnoj Estoniji.

Četiri dana kasnije revanš susret odigrat ćemo s Estoncima u Bugojnu.

U kvalifikacionoj grupi II rukometaši BiH do sada su odigrali susret protiv Njemačke, od koje su 5. novembra u Dusseldorfu poraženi sa 25:21, dok je susret s Austrijom odgođen.

Estonci su izgubili oba susreta kvalifikacija (Njemačka 35:23 i Austrija 31:28), ali unatoč tome selektor Šuman smatra da nisu ekipa za potcjenjivanje.

– Imaju igrača koji igraju u Francuskoj, Njemačkoj, Rusiji, tako da uopšte ne izgledaju loše. U dvije prve utakmice nije im igrao najbolji igrač Mait Patrail, što ne znači da neće i protiv nas. Znali smo imati problema s njima u prošlosti, ali ako budemo kompletni i na našem nivou dvije pobjede ne bi trebale doći u pitanje – kazao je Šuman, dodavši da za plasman na EP našem timu trebaju obe pobjede protiv Estonije, te protiv mnogo opasnije Austrije.

Okupljanje reprezentacije planirano je za 29. decembra, dok će ekipa 3. januara otputovati u Estoniju.

Po dvije najbolje reprezentacie iz osam grupa i četiri najbolje trećeplasirane izborit će nastup na EP-u 2022. godine, što je ukupno 20 reprezentacija. Uz četiri koje već imaju direktan plasman, na EP-u će igrati 24 ekipe.

EP u Mađarskoj i Slovačkoj igrat će se od 13. do 30. januara 2022. godine. (Ag, tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *