Ruke i noge vam otiču po vrućini: Tri načina rješavaju ovaj problem

U najtoplijim danima u godini, nije neobično da ljudi koji dugo stoje ili sjede u veoma vrućem okruženju dožive oticanje stopala ili ruku. To je fenomen koji čak ima i svoje ime – toplotni edem.

Usljed visokih temperatura šire se krvni sudovi koji se nalaze blizu površine kože, zbog čega se bistra tečnost limfnog sistema gravitaciono kreće ka okolnim tkivima, odnosno prema rukama ili nogama. Balans soli u tijelu je takođe važan faktor. Naime, ako je gubitak soli manji od normalnog, njen višak će povući tečnost prema udovima, što će rezultirati otokom.

Obično se vjeruje da do otoka ruku i stopala dolazi zbog viška vode, a u stvari je suprotno – udovi otiču kada ima premalo vode u tijelu. Čak i ako pijete više tečnosti, tijelo se lako oslobađa od vrućine, a kada je u tijelu premalo vode, ćelije pokušavaju da sačuvaju vodu kako bi izbjegle dehidraciju, pa dolazi do otoka.

To se češće dešava kod starijih osoba, posebno ako imaju prateća medicinska stanja koja utiču na cirkulaciju krvi kroz tijelo, a rizik je povećan i kod osoba koje iz hladne sredine prelaze u toplu.

Podignite noge

Stručnjaci preporučuju da se u ljetnjim mesecima noge što češće podižu, najbolje na meku podlogu kao što je jastuk.

Pošto tokom ljeta gubimo više vode, hidratacija je glavni preduslov za normalno funkcionisanje organizma, pa vodite računa da stalno unosite tečnost. Pri tome je važno da ne popijete pola flaše vode odjednom, već da stalno pijuckate u manjim gutljajima – inače ćete sve vrlo brzo izbaciti kroz urin umjesto da voda stigne tamo gde je potrebno, piše nedjeljni Avaz.

Pijte najmanje dva litra vode dnevno, a ako pijete kafu, obavezno odmah popijte čašu vode jer je poznato da kofein “dehidrira” organizam.

Nosite udobne cipele

Nemojte slučajno ograničiti stopala neudobnim cipelama koje previše stežu noge i ometaju normalnu cirkulaciju. Koliko god sandale sa remenima bile udobne, nemojte slučajno odabrati one koje su preuske i koje treba previše zategnuti, jer će se skoro sigurno pojaviti otok.

Jedite pravilno

Kao i u većini slučajeva, ako želite da vaše tijelo funkcioniše normalno i bez smetnji u vidu otoka, ovde je stvar jasna: zdrava i uravnotežena ishrana, bez pržene, slane i masne hrane. Poželjno je konzumirati što više svježeg voća i povrća i naravno namirnice koje su bogate vodom, kao što su krastavci, paradajz, lubenica…

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *