Rudnik “Banovići”: Posjeta premijera i vlade TK

Materijalna šteta koju je požar napravio na opremi će se znati tek nakon ulaska u rudnik. Optimistične procjene kažu da će jama biti van funkcije barem narednih pola godine.

0
1052
rudnik banovici
Rudari RMU Banovići očekuju pomoć vlasti (Foto: TL)

Rudnik mrkog uglja “Banovići” prolazi kroz težak period. U nedjelju je u jami “Omazići” izbio požar, za koji još nisu završene istraga i procjena nastale štete. Više stotina radnika uposlenih u rudniku, kao i u jami “Omazići”, iskupilo se pred ulazom u ovo okno. Tu su dočekali Kadriju Hodžića, premijera TK, sa drugim članovima Vlade, koji su došli da naprave uvid.

Premijer se obratio okupljenima i uvjerio ih da će Vlada i on ubrzati proces razjašnjavanja okolnosti pod kojima se nesreća desila. Ono što jamske radnike trenutno najviše interesuje jeste kakva sudbina očekuje njih i rudnik, u narednim mjesecima. Preko 500 uposlenih uprava je već poslala na prinudni odmor. Premijer Hodžić obećao im je da će on i njegova vlada učiniti sve što je u njihovoj moći da egzistencija rudara bude osigurana.

Podsjećamo, u nedjelju je u jami Omazići izbio požar, za koji još nije gotova istraga, niti je obavljena procjena nastale direktne i indirektne štete. Materijalna šteta koju je požar napravio na opremi će se znati tek nakon ulaska u jamu rudnika.

Optimistične procjene kažu da će jama biti van funkcije barem narednih pola godine. Oko 850 uposlenih u rudniku strepi nad svojom sudbinom, u dolazećem periodu. Ako se uzmu u obzir samo njihove plate, kao i spriječenost rudnika da u narednom periodu ispoštuje svoje obaveze prema naručiocima, realno je očekivati da će požar rudnik indirektno koštati najmanje 50 miliona KM.

Nakon uvida u stanje jame i mašina koje su u njoj nalaze, znaće se krajnja cifra. Na svu sreću, u požaru nije bilo stradalih rudara i drugih uposlenih. (E.K.)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here