Rudnicima Zenica i Breza opet blokirani računi

0
152

Iz JP Elektroprivreda BiH upozoravaju na to da blokade mogu uticati na proizvodnju električne energije

Poreska uprava FBiH – Kantonalni poreski ured Zenica, privremeno je deblokirao račune rudnika mrkog uglja Zenica i Breza kako bi rudarima bile isplaćene decembarske plate. Po izvršenju isplate u bruto iznosima, računi rudnika Zenica i Breza ponovo su blokirani.

Iz JP Elektroprivreda BiH je saopćeno da aktuelne blokade računa mogu imati negativne posljedice na sve dosadašnje zajedničke aktivnosti na restrukturiranju rudnika pokrenute s ciljem obezbjeđenja njihovog ekonomski održivog poslovanja. Sveobuhvatno restrukturiranje u pogledu optimizacije proizvodnih kapaciteta rudnika, tehnološkog i organizacionog restrukturiranja i optimizacije radne snage moguće je provesti samo zajedničkim djelovanjem i dijalogom, uz uvažavanje faktora vremena neophodnog za provedbu planiranih aktivnosti.

– Opredijeljenost JP Elektroprivreda BiH za potpunu provedbu procesa restrukturiranja definisanog Programom aktivnosti na unapređenju poslovanja zavisnih društava – rudnika uglja je neupitna i zbog činjenice da ekonomski održivo poslovanje rudnika nije postignuto bez obzira na više od 312 miliona KM, koliko je Elektroprivreda BiH do sada uložila u modernizaciju postojeće opreme, posebno u podzemnoj eksploataciji, nabavku savremenih proizvodnih sistema i time stvaranje nužnih preduslova za sigurniji i humaniji rad i oko 200 miliona KM uplaćenog avansa. Izostanak pozitivnih finansijskih efekata u poslovanju rudnika uzrokovan je upravo izostankom restrukturiranja, saopćeno je.(oslobodjenje,tl)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here