Rudari traže hitan sastanak s odgovornim za blokadu računa

Upravni odbor Samostalnog sindikara rudnika Federacije BiH zatražio je da se danas održi sastanak sa predstavnicima JP “Elektroprivreda BiH” d.d. Sarajevo, Gradske uprave Grada Zenica i direktorom Rudnika mrkog uglja “Zenica” u Zenici.

Upravni odbor Samostalnog sindikata rudnika Federacije BiH zahtjeva da akteri sastanka utvrde način rješavanja navedenog problema kako bi se deblokirao račun Rudnika mrkog uglja “Zenica” u Zenici, radnicima navedenih rudnika izvršila isplata plate za mjesec februar 2023. godine i u konačnici pokrenula proizvodnja.

Rudari su u petak izašli na ulicu, održali protestnu šetnju i blokirali raskrsnicu na magistralnom putu M-17 u mjestu Perin han kod Zenice. Nakon deblokade su najavili da se nastavlja radnički neposluh u Rudnicima mrkog uglja Zenica. Nekoliko članova Sindikalnog odbora Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica su u ponedjeljak ujutro stupili i u štrajk glađu, koji su prekinuli u četvrtak uvečer na nagovor komorata i porodica. Noć sa četvrtka na petak proveli su na ulici.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *