Rudari se razišli i odblokirali saobraćaj u Zenici, nisu im ispunjeni zahtjevi

Blokada magistralnog puta M-17 u Zenici je završena. Rudari su se razišli iako njihovi uslovi nisu ispunjeni. Ne žele mučiti više građane Zenice.

Odluka je ovo predstavnika rudnika koncerna EP BiH i Sindikata rudnika koji su se danas obratili medijima nakon višesatne blokade magistralnog puta, ali i ulaza i izlaza na autoput A1 te alternativnog pravca.

Kako je kazao Sinan Husić, uslovi nisu ispunjeni, ali svoje aktivnosti će nastaviti u ponedjeljak do kada će u RMU Zenica trajati radnički neposluh.

“Znamo da je radnicima potreban odmor, razumijemo i naše građane. Sve ove naše aktivnosti se prekidaju, u ponedjeljak nastavljamo”, kazao je Husić.

Dodao je da su za reprogram kamata na KGZ koje su proglašene neustavnim, saglasni i Elektroprivreda BiH i Uprava RMU Zenica, ali da za to nije saglasan samo gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji nije još potpisao zaključak Gradskog vijeća Zenice.

Rudari su se razišli oko 15:40 sati kada je normalizovan saobraćaj, a u rudnicima koncerna u utorak će biti održan štrajk upozorenja. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *