Rudari ostaju ispred Vlade do ispunjenja zahtjeva

Rudari su ranije najavili da će ostati dok im se ne ispune zahtjevi, pa tako i tokom koja je već počela. Zato su zapalili vatre

0
69
Rudari opravdano traže svoja prava na rad i život dostojan čovjeka (Foto: VB)

Protesti radnika iz svih sedam rudnika u FBiH, koji posluju u okviru Javnog preduzeća (JP) Elektroprivreda BiH, koji se održavaju u Sarajevu, nisu prekinuti.

Okupljeni rudari su zapalili vatru ispred zgrade Vlade Federacije BiH, na više lokacija. Spremaju se za noć, kako kažu, i spremaju nadstrešnicu, prenijela je Fena.

Naime, oni su ranije najavili da će ostati dok im se ne ispune zahtjevi, te da će preko noći ostati na istom mjestu.

Podsjetimo, ispred zgrade Vlade FBiH oko 11 sati okupilo se više stotina rudara iz Zenice, Breze, Kaknja, Tuzle zahtijevajući od nadležnih bolje uslove rada, uvezivanje radnog staža, kontrolu kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju sporazuma iz maja i potpuno poštivanje kolektivnog ugovora.

Također, traže smjenu generalnog direktora Elektroprivrede i svih direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, te utvrđivanje minimalne plate u iznosu od hiljadu KM.

Portal Vijesti.ba kontaktirao je kabinet ministra. Rečeno nam je da je ministar Nermin Džindić spreman na razgovore i pregovore s predstavnicima sindikata, no i da su njihovi predstavnici za sada odbijali svaki poziv.

– Ministar je spreman da razgovara bilo kada i bilo gdje kako bi se došlo do finalnog rješenja – rečeno je za Vijesti.ba.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here